U prisustvu 70 umjetnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja danas je u Kulen Vakufu otvorena jubilarna 15. Likovna kolonija za Centar Duga. I ove godine veliki broj umjetnika iz nekoliko zemalja odazvao se pozivu menadžmenta Centra Duga i došao u Kulen Vakuf da pokloni svoja umjetnička djela. Ovu veliku humanitarnu manifestaciju podržala je i gradska uprava Bihaća kao generalni pokrovitelj, a umjetnike je pozdravio je i poželio im ugodan boravak u Kulen Vakufu, mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

Otvarajući likovnu koloniju gradonačelnik Galijašević zahvalio je umjetnicima na dolasku i doprinosu kojeg će kroz likovna djela dati na centar Duga, naglasivši pri tom da je menadžment Centra Duga na čelu sa direktorom Admirom Lješčaninom , pokazao veliki entuzijazam u svome radu , a rezultat toga je Centar koji vodi brigu o nezbrinutoj djeci po evropskim standardima i sa stručnim kadrom koji u svakom trenu pruža pomoć mališanima bez roditelja.

“U centru Duga trenutno boravi 24 mališana o kojima se brine vrijedno osoblje centra i u ime svih građana Bihaća zahvala za njihov rad i brigu o djeci. I ove godine smo podržali likovnu koloniju i izradu slikovnice i nadam se da će preko 150 umjetnički radova brzo biti prodano na likovnim aukcijama i na taj način će Centar Duga dobiti iuzzetno važna sredstva za rad “-kazao je gradnačelnik Galijašević.

Specifičnost i prepoznatljivost ove kolonije je u tome da umjetnici pored druženja, zajedničkog rada, razmjene kontakata i iskustava, te svega onoga što jedna likovna kolonija podrazumijeva, čine i značajnu humanu gestu, jer poklanjajući svoje radove Centru Duga direktno pomažu nesmetan rad, lakše i sretnije djetinjstvo štićenika ovog utočišta za nezbrinutu djecu. Naime, prikupljeni radovi se katalogiziraju, izlažu u nekoliko galerija, a zatim se nude u prodaji direktno, putem web-a http://www.centar-duga.info/ ili na aukcijama u BiH i inostranstvu, a sav prikupljeni novac se uplaćuje na račun Centra za djecu Duga.

Prva kolonija je održana 17. maja 2002. godine, na Dan rijeke Une, a od početka suorganizator događaja je JU Gradska galerija Bihać. Prvi put kolonija je imala lokalni karakter, a iz godine u godinu broj učesnika se povećavao da bi uskoro postala internacionalni događaj.