Pleme Mosuo, smješteno u kineskim provincijama Yunnan i Sichuan, predstavlja jedinstven primjer matrijarhalne zajednice u modernom svijetu. Ova mala etnička skupina, poznata i kao “kraljevstvo žena”, broji oko 40.000 članova, većinom nastanjenih u regiji Yongning oko Lugu jezera u Himalajama.

Matrijarhalna struktura

U kulturi Mosuo plemena, žene su te koje donose sve važne odluke i posjeduju svu imovinu. Obitelji su velike, često broje deset ili više članova, a imovina se uvijek nasljeđuje po ženskoj liniji. Žene prakticiraju oblik “otvorenog braka” gdje mogu imati više ljubavnika, ali nisu vezane klasičnim brakom. Muškarci, koje žene izaberu, noću dolaze u njihove domove i moraju otići prije zore.

Uloga muškaraca

Muškarci u Mosuo plemenu nemaju svoju imovinu i do smrti žive u majčinim kućama. Njihove odgovornosti su minimalne, a uključuju stočarstvo i ribolov. Oni nemaju aktivnu ulogu u odgoju djece, koja pripadaju majčinoj obitelji. Najveći muški uzor djeci su njihovi ujaci, a ne biološki očevi.

Kulturne specifičnosti

Mosuo žene nikada ne ulaze u klasične brakove niti održavaju ceremonije stupanja u brak. Intimni odnosi se ne dijele s muškarcima, već ostaju privatni među ženama. Kada djevojčice napune 13 godina, dobivaju vlastite sobe i ulaze u društveni život kao odrasle žene.

Turizam i vanjski utjecaji

Pleme Mosuo je sve popularnije među turistima, no i dalje uspijevaju očuvati svoje tradicije. Oni se brinu za stare i nemoćne članove zajednice, a ženska djeca su posebno cijenjena. Mosuo žene preferiraju muškarce iz svog plemena, a zajednica ostaje jaka i kohezivna unatoč vanjskim utjecajima.

Zaključak

Pleme Mosuo pruža fascinantan uvid u matrijarhalno društvo gdje žene drže ključne pozicije moći i odgovornosti. Njihova kultura i tradicija, koja traje više od 2.000 godina, ostaju snažan primjer kako alternativni društveni sustavi mogu funkcionirati i opstati u suvremenom svijetu.