Sve glasnije se ovih dana u javnosti govori da bi u petak, za kada je najavljena nova sjednica Skupštine, moglo doći do rekonstrukcije Vlade USK. U zvaničnim institucijama, kao ni strankama u vlasti za sada na to nema konkretnih odgovora.

Špekulacija je mnogo, a jedna od njih je da je upravo premijer Izudin Saračević novi član Stranke demokratske aktivnosti. Premijer je to danas odlučno demantirao i kaže da je član Stranke demokratske akcije i da su on i SDA dva neodvojiva dijela. Naslove na pojedinim krajiškim portalima, koji špekulišu o njegovom prelasku u redove ASDA, naziva klasičnim političkim spinom.

Sve su glasnije i priče o tome da centrala stranke vrši pritisak na Saračevića da izvrši smjenu ministara iz reda  Stranke demokratske aktivnosti i na taj način rekonstruira Vladu. Saračević smatra da su ovakve informacije djelo destruktivnih snaga unutar vlasti kojima nije u interesu stabilizacija Unsko-sanskog kantona, čemu teži Vlada na čijem je čelu.

Na posljednjoj sjednici Kolegija Skupštine USK, od Vlade je zatraženo da dostavi izvještaj o svome radu, čije je razmatranje, prema riječima predsjedavajućeg Nijaza Hušića, svakako predviđeno prema planu rada Skupštine. Izvještaj još uvijek nije proslijeđen Skupštini, a u međuvremenu je Klub poslanika SDP-a, shodno pravilniku, u ponedjeljak i zvanično zatražio uvrštavanje vladinog izvještaja na dnevni red.

Po svemu sudeći, sve opcije su otvorene. Šemsudin Dedić,  predsjednik Kantonalnog odbora SDA, nije želio komentirati špekulacije o rekonstrukciji Vlade, a zvanični stav stranke o tome najavio je nakon sutrašnje sjednice Kantonalnog odbora. Rasim Pajić, predsjednik Kluba poslanika ASDA u Skupštini kazao nam je da ova stranka nije za rekonstukciju nego za nastavak rada sadašnje većine. Odluku partnera u vlasti čekaju i u SBB-u.

Sve će biti jasnije u petak, kada zasjeda Skupština. Kakav god bude ishod, činjenica je da je politička situacija u Unsko-sanskom kantonu sve složenija. Bez sumnje, ovakva situacija niti jednoj političkoj opciji ne ide u korist, posebno uoči lokalnih izbora.

/rtvusk.ba