U prisustvu velikog broja mladih Bišćana obilježen Dan logoraša BiH

mojusk.ba

I ove godine Udruženje logoraša grada Bihaća okupljanjem na lokalitetima bivših logora Vojske RS-a u bihaćkim naseljima Račić i Ripač, obilježilo je Dan logoraša BiH. Obilježavanju dana logoraša, kao datuma koji označava jedan od strašnih zločina nad nedužnim civilima bošnjačke i hrtvatske nacionalnosti, ove godine pored predstavnika gradske uprave Bihaća i Vlade USK-a, prisustvovao je veliki broj učenika osnovnih škola iz nekoliko bihaćkih mjesnih zajednica.

Time se, prema riječima Mirsada Balića, predsjednika Udruženja logoraša grada Bihaća, želi poslati poruka mladim generacijama da se zločini i patnje logoraša nikada ne smiju zaboraviti, već se, dodaje Balić, o njima trebaju pisati knjige i snimati dokumentarni filmovi kao trajno naslijeđe istine i pravde.
Ističući da u BiH i danas ima mjesta koja nisu na adekvatan način označena kao logori i stratišta brojnih Bošnjaka i Hrvata, Jasmin Musić, Savjetnik premijera USK-a, istakao je da se danas šalje jedna odlučna poruka da se logoraši i njihovo stradanje moraju adekvatno kroz institulizaciju i zakonske propise zaštiti i osigurati status u društvu kakav i zaslužuju.

„Mi danas, nažalost, obilježavamo jedno neljudsko ponašanje fašističke i dobro naoružane agresorske vojske prema 210 zarobljenih civila Ljutočke doline. Teško je shvatiti zlo i neljudskost onih koji su imali snage da naprave jedan takav zločin prema ljudima koji nisu predstavljali nikakavu opasnost, koji nisu ni za šta krivi osim što su druge vjere i nacije. Stoga je veoma važno obilježavati ovakve tužne događaje, dok istovremeno ovakvi događaji su sramotni za one koji su ga počinili, one koji ga negiraju, prikrivaju i odbijaju pronaći i procesuirati zločince“- kazao je Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.

Na obilježavanju Dana logoraša , preživjeli logoraši prisjetili su se zločina nad civilnim stanovništvom grada Bihaća, a posebno mještana Ljutočke doline koji su tokom agresije na BiH u logorima Račić i Ripač bili izloženi neljudskoj torturi, mučenjima i ubistvima. Kada je 1992. napadnuta Ljutočka dolina od strane srpske agresorske vojske zarobljeno je 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora. Jedan od tih logora nalazi se u Ripču iz kojeg razmjenjeno 70 ljudi, a njih 84 je zvjerski ubijeno i bačeno u jame Bezdana i Tihotina.

Udruženje logoraša grada Bihaća raspisalo je i javni konkurs za najbolji likovn i iliterarni rad na temu stradanja logoraša. Tako je za najbolji likovni rad nagrađena Dinela Jakupović iz OŠ Kamenica, dugo mjesto osvojila je Asmira Rahmanović iz OŠ Kamenica, a treće Ajla Bašanović iz OŠ Gata. Za najbolji literarni rad nagrađena je Adna Burzić iz OŠ Kulen Vakuf-Orašac, drugoplasirana je Adna Rekić iz OŠ Gata, dok je treće mjesto osvojila Nermina Alivuk iz OŠ Kulen Vakuf-Orašac.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...