U okviru prekograničnog projekta promocije pčelarstva u Veterinarskom zavodu Unsko-sanskog kantona otvoreni su laboratorija za kontrolu kvalitete meda i Centar za selektivni uzgoj pčelinjih matica. Pčelarima ovog kantona, ali i šire, laboratorija je od izuzetnog značaja jer olakšava, ubrzava i ekonomski valorizira uzgoj meda.

Laboratorij za kontrolu kvalitete meda posjeduje kompletnu analitičku opremu u skladu sa analizama koje se traže u Evropskoj uniji. Od sada u Veterinarskom zavodu Unsko-sanskog kantona moguće je obaviti kompletnu analizu meda.

„Od polenske analize, do mikrobiološke i fizikalno – hemijske analize. Možemo dokazati patvoreni med, možemo dokazati ispravnost meda“, rekao je Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK-a.

Ovo je za sada jedini laboratorij u našoj zemlji koji posjeduje akreditaciju evropske akreditacijske kuće.

„Važnost ovog projekta je što pruža podršku pčelarima, malim i srednjim poduzećima u unaprijeđenju kvalitete njihovog meda koji će biti i predmet izvoza“, rekao je Massimo Mina, šef Selekcije za prekogranični saradnju delegacije EU u BiH.

Za pčelare Krajine, ali i šire postojanje ovakve laboratorije ujedno znači i brže i jednostavnije poslovanje, jer su do sada ispitivanje meda radili u susjednim zemljama, što je ujedno i poskupljivalo proces izvoza i prodaje.