Zdrava hrana i navike – utjecaj na psihičko zdravlje“ tema je stručnog predavanja koje održano danas (utorak, 21. decembar) u Velikoj Kladuši. Organizator predavanja bio je Poljoprivredni zavod USK u saradnji sa kladuškim Udruženjem pčelara „Krajiška pčela“, a na ovu temu govorio je pčelar i herbalista Šefik Rošić. Govorio je o važnost zdrave hrane za zdravlje, kako fizičko tako i psihičko.

Istaknuo je da veliki broj zdravstvenih tegoba i psihičkih poremećaja upravo polazi od loših prehrambenih navika ljudi, koje se trebaju mijenjati. Skrenuo je pažnju na važnost konzumiranja biljne hrane koja aktivno učestvuje u stvaranju hormona sreće, a koji sprečavaju mentalna oboljenja.

Direktorica Poljoprivrednog zavoda USK Mehira Perviz posebno je naglasila važnost konzumacije voća i povrća za cjelokupno zdravlje čovjeka

Stručnom predavanju prisustvovali su pčelari i proizvođači zdrave hrane sa područja kladuške općine i građani, a cilj je bio građanima ukazati na važnost zdrave prehrane, te im ujedno prezentirati nutritivne vrijednosti meda i drugih pčelinjih proizvoda. Nisvet Mujanović, predsjednik Udruženja pčelara „Krajiška pčela“

Kako su najavili iz Poljoprivrednog zavoda USK i Udruženja pčelara „Krajiška pčela“ zimski period biće iskorišten za organizaciju još predavanja i edukaciju.

(rvk)