Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona potvrdili su danas da se 13 uhapšenih osoba u akciji kodnog naziva “Registrator” tereti za najteža djela korupcije te da se radi o kapitalnom projektu Tužilaštva USK i MUP-a USK.

U jutrošnjoj akciji MUP-a USK kodnog naziva “Registrator”, provedenoj po naredbi Tužilaštva USK, slobode je lišeno 12 službenih osoba JU Služba za zapošljavanje USK i jedna službena osoba Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Prema riječima Adnana Tulića, postupajućeg tužioca u ovom predmetu, uhapšen je direktor Službe za zapošljavanje i šefovi svih službi unutar ove institucije.

“Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2009. do 2012. godine počinili niz krivičnih djela zloupotrebe položaja kao što su nezakonita zapošljavanja većeg broja osoba, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu s pojednicima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili i niz drugih kriminalnih djela”, kazao je Tulić, dodajući da im se na teret stavlja čak 12 tačaka.

On je istakao da su osumnjičeni u ovom predmetu krivotvorili sve moguće, od federalnih službenih isprava pa do internih kantonalnih.

“Na taj način su kriminalnim radnjama oštetili službu za više od 50.000 KM”, napomenuo je Tulić.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uhapšen je inspektor za rad, za kojeg postoje dokazi da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, no da je okrenuo glavu od toga.

“On je vidio četiri ugovora o radu koja su bila, narodski rečeno, ko kuća nezakoniti, ali je odbio da poduzme bilo šta iz razloga što je bio u odličnim relacijama sa direktorom službe”, objasnio je Tulić, dodajući da Tužilaštvo i MUPUSK žele na ovakav način poslati poruku da će suzbiti korupciju i u redovima inspekcije.

Deset osoba će, najvjerovatnije, biti pušteno kući iz razloga što je najveći broj njih već priznao počinjenje krivičnog djela.

“Bit će im predložene mjere zabrane kao što su obavljanje službene dužnosti u službi, prilaz službi na 50 metara i sastanak sa svjedocima, dok će, vrlo vjerovatno, za tri osobe biti predložen pritvor, no o tome ćemo odlučiti u toku dana. Riječ je o organizatorima grupe”, istakao je Tulić.

On je napomenuo da se radi o kapitalnom predmetu u borbi protiv korupcije koji provode Tužilaštvo USK i MUPUSK, koji su se, prema njegovim riječima, uhvatili ukoštac s dugogodišnjim problemom korupcije u Službi za zapošljavanje.

“Nikad nismo imali predmet korupcije gdje je slobode lišeno 13 osoba”, dodao je.

Osumnjičeni se trenutno nalaze u prostorijama MUP-a USK, gdje se vrši njihovo ispitivanje, nakon čega će biti predani Tužilaštvu USK na daljnje postupanje, najvjerovatnije sutra ujutro.