“Implementacijom ovog projekta mi ćemo smanjiti ukupne troškove prema našim školama za otprilike četiri miliona KM, a istovremeno ćemo smanjiti emisiju stakleničkih plinova što smo obavezni po međunarodnim konvencijama”, istakao je Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Ukupna vrijednost danas potpisanih sporazuma iznosi 1.275.000 KM. Sufinansiranje je dogovoreno u omjeru od 33 posto za svakog od potpisnika, odnosno UNDP-a, resornog ministarstva i lokalnih zajednica.

“Energetska efikasnost je dobra stvar iz tri razloga: kao prvo, investicijom se prave financijske uštede u vrijednosti od 50 posto. Drugo, povećava se udobnost za zaposlene u tim institucijama, djecu, itd. Konačno, kreira se zaposlenje u lokalnim zajednicama. Primjerice, investicija od 1 milion KM utiče na otvaranje 90 novih radnih mjesta. Tako da svakako ima smisla ulagati u projekte energetske efikasnosti”, kazala je Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Načelnik općine Cazin istakao je da se radi o dobrom programu UNDP-a koji daje konkretne rezultate.

“Naša iskustva u prethodnim projektima koja smo realizirali su pozitivna, a efekti uštede su vidljivi već nakon jedne ili dvije godine”, kazao je Ogrešević.

Objekti u kojima bi trebali biti provedeni projekti energetske efikasnosti u toku ove godine sljedeći su: Srednjoškolski centar u Bosanskoj Krupi, Osnovna škola “Gornja Koprivna” u Cazinu, Osnovna škola na Konjodoru u Bužimu, Osnovna škola u Todorovu u Velikoj Kladuši, Osnovna škola “Harmani II“ u Bihaću, Osnovna škola “Mahala” u Sanskom Mostu, Osnovna škola “Ahmet Hromadžić” u Bosanskom Petrovcu i Osnovna škola u Ključu.

Na prostoru Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi 214 objekata koji su pod ingerencijom kantona, a koji godišnje troše oko 8,7 miliona KM za energente. Unatoč tome, većina tih objekata je pothlađena i nedovoljno zagrijana u zimskom periodu.