Bihać je danas posjetila specijalna predstavnica UNHCR-a u BiH, Lusi Ganje (Lucie Gagne). Povod za posjetu bili su projekti koji se realizuju u ovoj lokalnoj zajednici , a koje podržava UNHCR. Domaćin predstavnici UNHCR-a bio je bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić sa saradnicima.

Ovo je ustvari nastavak uspješne saradnje, koju UNHCR već godinama ima sa Gradom Bihaćem.

„UNHCR je već godinama prisutan u Bihaću. Radimo na nizu aktivnosti koje se tiču mješovitih migracija. Danas smo konkretno ovdje iz još jednog razloga koji ima veze sa podrškom lokalnim vlastima i lokalnoj zajednici. Ovo su zajednički projekti sa Gradom i gradonačelnikom. Konkretno se radi o donaciji opreme koju ćemo u naredne dvije sedmice dostaviti za pet osnovnih škola, Tehnički i Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću, Crveni križ Grada Bihaća, opremu za nekoliko dječijih igrališta, te opremu za Omladinski fudbalski klub Bihać. Ukupna vrijednost donacija UNHCR je oko 300.000 KM. Dosadašnja saradnja sa Gradom Bihaćem je zaista bila uspješna i nadam se da će tako biti i u budućnosti“, kazala je predstavnica UNHCR-a u BiH, Lusi Ganje (Lucie Gagne).

Govorilo se o više projekata koji se realizuju u nekoliko različitih institucija na području Bihaća i što je najvažnije ne gleda se koje su čije nadležnosti.

„Ne gledamo da li je u pitanju Grad Bihać ili neka kantonalna institucija. Dakle, to su institucije koje su na području Grada Bihaća i koje su nama vrlo važne. Posebno kada su u pitanju škole i naša djeca. Želimo te projekte implementirati. Želim se još jednom zahvaliti UNHCR-u koji je naš istinski partner u mnogim projektima koje smo realizirali u proteklom periodu, koje trenutno realiziramo i nekim koje imamo u planu za budućnost. UNHCR je osigurao 300.000 KM, a Grad Bihać je u saradnji sa kantonalnim nivoom vlasti u Bužetu Grada za ovu namjenu osigurao oko 250. 000 KM“, kazao je pored ostaloga gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici pet bihaćkih osnovnih škola, Pravnog i Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Crvenog križa Grada Bihaća koji su partneri u projektima UNHCR – Grad Bihać.

(radiobihac.com)