„Mjesta u Visokoj zdravstvenoj školi više nema, veliko interesovanje za Tehnički fakultet, posebno elektrosmjer, na svim ostalim fakultetima popunjenost je tek polovična“, kaže Mirsad Veladžić, rektor Univerziteta.

Prošle godine na Bihaćki univerzitet upisano je bilo 1200 studenata. Ove godine teško da će se dostići prošlogodišnja upisna kvota. Iako se kao glavni razlog manjka studenata navodi sve manje osnovaca i srenjoškolaca, ne mogu se zanemariti ni previranja u upravljačkoj strukturi Univerziteta, zbog čega je mjesecima bio blokiran rad Senata.

Tek se nedavno krenulo sa mrtve tačke ,nakon što je Ministarstvo obrazovanja konačno uspjelo dobiti podršku većine u Skupštini za predložene izmjene u radu Univerziteta. Prve su već načinjene smjenom postojećeg i imenovanjem novog privremenog UO Univerziteta .

„Održali smo konstituirajuću sjednicu i sada bi do kraja sedmice trebali imenovati nove dekane i rektora“, kaže Samir Vojić, predsjednik Privremenog upravnog odbora.

Privremeni UO bi trebao razriješiti aktuelno rukovodstvo Univerziteta.To, međutim, ne priječi da se isti ljudi ponovo mogu prijaviti na konkurs koji će ubrzo biti raspisan za izbor rektora, prorektora i dekana. U prvobitnom prijedlogu Ministarstva ta mogućnost je bila ukinuta, da bi, kroz uložene amadmane zastupnika u Skupštini, odredba izmijenjena .

Novim zakonskim propisima budući rektor trebao bi obnašati i poziciju prvog čovjeka Senata. Pokazala se, naime, lošom u praksi da ove dvije funkcije budu različite osobe.

Bilo kako bilo, pred budućim rukovodstvom Univerziteta zasigurno je puno posla. Prioritet je vratiti narušen kredibilitet institucije, jer, kako je i premijer USK Husein Rošić izjavio, interes studenata za upis na ovdašnje fakultete na najnižem je nivou od osnivanja Univerziteta.

/rtvusk