U prvom upisnom roku na početnu godinu studija na Univerzitetu u Bihaću upisano je svega 660 studenata, što je u posljednjih nekoliko godina najmanji broj, potvrđeno je iz ove ustanove. Prema riječima rektora Univerziteta Mirsada Veladžića, to je tek polovina od broja koji je planiran, s obzirom na to da je na prvu godinu predviđen upis 1.200 novih studenata.

“Nadamo se da ćemo se u drugom upisnom roku, koji je planiran za avgust, bar približiti našim planovima. Također, očekujemo da će priliku za upis tada iskoristiti i studenti koji su aplicirali na drugim univerzitetima u zemlji, a nisu se uspjeli upisati”, rekao je Veladžić.

Naveo je da se smanjenje broja studenata može objasniti sve manjim brojem učenika koji na području Unsko-sanskog kantona završavaju srednjoškolsko obrazovanje. “Također, ne treba gubiti iz vida činjenicu da je sve više mladih koji odlaze sa ovih prostora i nastavljaju život i školovanje u inostranstvu”, objašnjava Veladžić.

Prema njegovim riječima, jedina članica Univerziteta koja je već u prvom roku uspjela ostvariti upisnu kvotu je Visoka zdravstvena škola. Smanjeni broj studenata na Univerzitetu u Bihaću, prema mišljenju dobrih poznavalaca situacije u ovom kantonu, uzrokovan je i prisutnim problemima koji su u značajnoj mjeri narušili ugled ove visokoškolske ustanove. Već duže vrijeme situacija na ovom univerzitetu opterećena je političkim nesuglasicama i ekonomskim poteškoćama, a prema posljednjem izvještaju posebne komisije, koju je formirala Vlada USK, u radu ustanove evidentirane su brojne nezakonitosti i nepravilnosti.