Oko 25 miliona duga Kantonalne bolnice u Bihaću ne obećava ništa dobro za budućnost zdravstva u našem kantonu. Pored uplata doprinosa, građane našeg kantona su Zakonodavna vlast je primorala da plaćaju i godišnje zdravstvene premije čiji su iznosi za cijele porodice i preko 100 maraka, što na godišnjem planu čini značajnu akumulaciju. No ipak, konkretnih efekata nema.

Od direktora bolnice na dnevniku smo slušali kako je veliki broj ne osiguranih lica i da bolnica njih liječi na svoj trošak. Možda, takve tvrdnje ipak bi trebalo potkrijepiti tačnim izvještajima i analizama.

Ipak, ljekari u Kantonalnoj bolnici svakodnevno rade svoj posao, čak i hirurške zahvate i slične intervencije na kojima im moramo biti zahvalni.

Ali problem je očito u administraciji, u upravi, ili još bolje rečeno u Vlasti koja nije u stanju da organizuje (ako ne besprijekoran) onda barem regularan zdravstveni sistem.

Svi smo svjedoci kako je ove godine otrkivena afera manipulacija sa zelenim receptima, zatim sa ortopedskim pomagalima, a sigurno da treba prečešljati i javne nabavke i ostala mjesta gdje lobisti putem Vlasti mogu i već 20 godina čine zloupotrebu zdravstvenog sistema, bacivši cjelokupno zdravstvo na koljena.

/mojusk.ba