Foto: Dulić Dajla

Piše: Biscani.net

U protekloj sedmici, učenice Gimnazije iz Bihaća, Lamija Bišćević i Dajla Dulić, predstavljale su školu na prvoj matematičkoj konferenciji u Bosni i Hercegovini koja je održana od 6. do 10. decembra.

Organizator konferencije bio je Naučno društvo “Vladimir Prelog,” koje je od 160 prijavljenih učesnika iz cijele zemlje odabralo 100 najboljih matematičara, pružajući im izuzetnu priliku za unapređenje matematičkih kompetencija.

Tokom pet dana trajanja konferencije, Dajla i Lamija prisustvovale su raznovrsnim predavanjima, radionicama i panelima, gdje su imale priliku čuti o najnovijim matematičkim istraživanjima, primjenama te o uspješnim matematičarima iz BiH koji trenutno djeluju u najboljim svjetskim firmama i institutima.

Osim sticanja matematičkog znanja, učenice su imale priliku razgovarati s drugim učesnicima, profesorima i istraživačima, što im je pružilo dragocjeno iskustvo i otvorilo nove perspektive. Osim toga, osim unapređenja matematičkih kompetencija, razvile su i komunikacijske vještine, postale svjesne širine matematičkih disciplina te shvatile važnost primjene matematike u različitim područjima.

Gimnazija iz Bihaća zahvaljuje se Naučnom društvu “Vladimir Prelog” na pruženoj prilici i podršci te s nestrpljenjem i radovanjem očekuje nove projekte i nadamo se što većem odazivu učenika iz naše škole na sličnim događanjima u budućnosti.

(Autor: Biscani.net – tekst u sklopu projekta “Promocija lokalnih priča iz USK”)