Više od 650 ljubitelja prirode, sportista i rekreativaca sudjelovalo u manifestaciji “Rotary kanjon”, koja se održala na dionici od naselja Srbljani do Bosanske Krupe. Učesnici su pješačili, trčali ili vozili bicikl kroz predivne pejzaže Grmuško-srbljanskog platoa i uz rijeku Unu, čime su istaknuli važnost očuvanja prirodnih ljepota i promovirali zdrav život i ekologiju.

Organizator manifestacije, Rotary klub Bihać, naglasio je važnost ove inicijative ne samo zbog promocije prirodnih ljepota, već i zbog potrebe za završetkom moderne i sigurne putne komunikacije između Bihaća i Bosanske Krupe. Na taj način, Kanjon Une bi mogao postati isključivo prirodna oaza ili Park prirode.

Podršku organizaciji ove manifestacije pružile su Vlada Unsko-sanskog kantona, te gradske uprave Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe. Gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika i važnosti događaja: „Manifestacija zaista na najljepši način promovira ljepote ova tri grada. Poruka i cilj su izuzetno važni iz nekoliko aspekata, pa smo ponosni kada vidimo impozantan broj učesnika i gostiju.“

Posebno je naglašena uloga pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), koji su osiguravali sigurnost svih učesnika i omogućili realizaciju manifestacije. Građani koji su se našli na putnom pravcu Bihać – Bosanska Krupa bili su zamoljeni za strpljenje i korištenje alternativnih ruta preko Cazina, s obzirom na obustavu saobraćaja kroz Kanjon od 8 do 18 sati.

Dionica manifestacije, koja je uključivala trčanje, pješačenje i bicikliranje, bila je duga oko deset kilometara duž Unske magistrale. Nakon završetka aktivnosti, učesnici su nastavili druženje na Zelenim otocima u Bosanskoj Krupi, čime je završena još jedna uspješna manifestacija “Rotary kanjon”.