Usvojena Odluka o sklapanju Sporazuma o uspostavljanju trajne saradnje između Bihaća i Gospića

Kabinet gradonačelnika

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać, vijećnici su, između ostalog, usvojili i Odluku o sklapanju Sporazuma o uspostavljanju trajne saradnje između grada Bihaća i grada Gospića iz susjedne Republike Hrvatske.

Kako je istakao Nijaz Lipovača, načelnik Službe za upravljanje lokalnim razvojem, na osnovu ranije iskazanih obostranih interesa grada Gospića i grada Bihaća i uzajamnih radnih posjeta, upućena je inicijativa za uspostavljanjem saradnje i prijateljskih odnosa što je u konačnici rezultiralo donošenjem Odluke o potpisivanju Povelje o prijateljstvu i suradnji Grada Gospića (Republika Hrvatska) i Grada Bihaća (Bosna i Hercegovina) na sjednici Gradskog vijeća grada Gospića 15.marta ove godine.

 „Polazeći od činjenice da su područje Krajine i Like svojim položajem i istorijom upućeni na međusobnu saradnju, da je grad Bihać kao sjedište Unsko-sanskog kantona u mnogim segmentima svakodnevnog života povezan sa susjednim općinama Ličko-senjske županije,  ukazala se potreba za zajedničkim očuvanjem, unapređenjem i poboljšanjem već dostignutog dosadašnjeg nivoa saradnje i razvijanju institucionalnih okvira kojima će se u budućnosti poboljšati sveukupna saradnja. S obzirom da grad Bihać i grad Gospić mogu i trebaju sarađivati i razvijati dobre odnose saradnje na polju turizma (dva Nacionalna parka), kulture i kulturnog naslijeđa, privrede, obrazovanja i drugih oblasti kao i da mogu imati učešće u zajedničkim aplikacijama za kandidiranje projekata iz fondova EU, smatramo opravdanim sklapanje Sporazuma o uspostavljanju trajne saradnje s gradom Gospić“- kazao je Lipovača. 

Usvojenom Odlukom, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ovlašten je da u ime grada Bihaća sklopi Sporazum sa gospićkim gradonačelnikom Petrom Krmpotićem.

Kako je istaknuto, glavni cilj Sporazuma biti će uspostavljanje prijateljskih odnosa i saradnje u oblastima  privrede, turizma, kulture, obrazovanja, te  učešća u zajedničkim aplikacijama za kandidiranje projekata iz fondova EU.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...