Vagoni se tresli zbog Mesićevih šala

avaz.ba
„Lijepa je ova zemlja. Meni najdraža. Nigdje toliko algi kao u uvali moga djetinjstva. Livade i konji nesedlani. Koliko rijeka i slapova. Dođi, prijatelju...“

Da ne znamo kome je bila posvećena Kaštelanova pjesma koje više nema ni u jednim balkanskim udžbenicima, pomislili bismo da je pisana za čarobnu dolinu Une i njene ljepote koje posljednje četiri godine promovira i štiti Nacionalni park (NP) „Una“.

Jedinstveno cjelodnevno putovanje Unskom prugom u Rotary vozu sa više od 200 putnika u krajiškoj „safari turi“ vozom, autobusom i „tabanić fijakerom“, 14. po redu, pružilo je svima neponovljive utiske. Prvo veliko iznenađenje na bihaćkoj željezničkoj stanici bilo je kada se u otvoreni vagon koji je mnoge, u šali, asocirao na onaj kultni iz filma „Dobro uštimani mrtvaci“, ukrcao najpopularniji poslijeratni političar u regiji i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Jedna jedina

Od tada pa sve dok je boravio „s ekipom“ Stipe je bio alfa i omega izuzetnog putovanja prekrasnim krajolikom dok se električni voz probijao kroz stjenoviti predio sa 16 tunela.

Uvaženom gostu prvo su birali šešir da ga ne prži „zvizdan“ koji je već oko 9 sati ujutro podigao živu na skoro 30 stepeni.

Uz Mesića su najčešće sjedili direktor NP „Una“ Amarildo Mulić, akademik Mujo Demirović te Livnjak Dalibor Jurkić, poznati bh. lobista i poslovni čovjek iz Frankfurta, zaslužan za Mesićev dolazak na Rotary voz.

Potom je krenuo animacijski program u izvođenju bihaćkog benda „Legende Japoda“.

– Znate li bećarac „Mala moja, zašto si se stegla, kad te baja uz tarabe pegla“ – pitao je Mesić dok se vagon tresao od smijeha.

Potom mu je ispunjena i „muzička“ i to „Lička kapa“ sa refrenom „Lička kapa, crna i crvena, oj livado, kraljice zelena“.

Raspoloženje putnika palo je „ispod nule“ kada je voz stao u Loskunu. Tamo, pred polusrušenim objektom željezničke stanice uokvirene dvodecenijskim korovom, stajao je mobilni kombi hrvatske Granične policije. Prizor je bio pomalo nadrealan – svih 210 putnika moralo je izaći kako bi im graničari skenirali pasoše.

– Divno se osjećam, ovo je putovanje kakvo čovjek može samo zamisliti zbog ljepota ovoga kraja i Une, koju su još stari Rimljani nazvali „jedna jedina“. Ja sam i počasni građanin Bihaća i uvijek se radujem doći. Ali smeta ova administracija. Svi moramo izaći iz voza, a to se moglo riješiti jednim potezom – da su se službenici ukrcali s nama u vlak i pregledali putovnice – kazao je Mesić.

Razvijanje jufki

Put je nastavljen do Martinbroda te šetnjom do vodopada Milančev buk i obilaskom manastira Rmanj iz 15. stoljeća, zadužbini Katarine Branković.
U Kulen-Vakufu turisti sa Rotary voza obišli su džamiju sultana Ahmeda II, a udruženje žena priredilo je „food bazar“ uz degustaciju domaćih specijaliteta. I ovdje je dominirao Mesić.

– Znate li koja je razlika između terorista i protokola? Sa teroristima se može pregovarati – kazao je Mesić i izazvao salve smijeha.

Turistički dan nastavljen je vožnjom autobusima do vodopada Štrbački buk, najveće prirodne atrakcije NP „Una“ i BiH visokog 24, a širokog 40 metara s kompleksom manjih slapova i sedrenih katarakta. Tu je upriličen ručak i animacijsko takmičenje u razvijanju jufki, a uzbudljivi safari dolinom Une okončan je u akšam povratkom u Bihać.

Zabavljao ih Čarli Čaplin

Putnike je u vozu svojim gegovima zabavljao Reuf Ferhatović, bihaćki Čarli Čaplin. Dok je sve nasmijavao, najmlađeg putnika, dvogodišnjeg Grgura iz Novog Mesta užasno je prepao, pa su ga roditelji sklanjali od simpatičnog Ferhatovića.

Stipe i Maršali

Među putnicima bio je i bračni par Maršal (Marshall) iz Sarajeva. Džim (Jim), rođeni Irac, i  Adisa, rođena Sarajka, sa sinom.

Kada je Stjepan Mesić čuo od Adise kako se preziva, spontano joj je rekao:

– Jesi li vidjela šta na rade od Maršala u Zagrebu, uklanjaju ploču s trga!?0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...