Nakon što je cijena američke nafte na berzi u New Yorku pala na manje od 45 dolara po barelu, došlo je i do smanjenja cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini.

Već dvije trećine pumpi u Bosni i Hercegovini snizile su cijene goriva za pet feninga, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Federalnom ministarstvu za trgovinu.

Samim tim još uvijek nije utvrđena prosječna cijena nafte u Federaciji BiH.

Kako su nam kazali u ministarstvu, za sada nije poznato hoće li doći do novih izmjena u cijenama goriva na pumpama jer njih diktira cijena barela sa svjetskog tržišta i ponuda dobavljača.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušala je utjecati na podizanje cijena nafte i naftnih derivata zbog čega je od novembra dogovoreno smanjenje proizvodnje, no ipak proizvodnja nafte u SAD-u je porasla i remeti napore OPEC-a, zbog čega je i smanjena cijena ovog energenta.

Ako bi došlo do novih izmjena u cijenama, dobavljači moraju tri dana prije izmjena dostaviti nove cijene Federalnom ministarstvu za trgovinu na odobravanje.

Još uvijek nije poznato da li su zbog smanjenja cijena nafte snižene i cijene namirnica.

Šefica Odsjeka za cijene Federalnog ministarstva za trgovinu Lela Glibo rekla je zaRadiosarajevo.ba kako se smanjenje cijene goriva najčešće ne odražava na cijene namirnica, ali kako će više informacija biti poznato 15. kada će ovo ministarstvo izdati izvještaj o cijenama.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.