Veliki požar zahvatio je kulu Velikokladuške tvrđave, jednog od simbola ovog grada. Lokalni vatrogasci su za Klix.ba kazali da je vatra ogromna i da su brojne snage na terenu.

Prema prvim informacijama, kako saznaje Klix.ba, udar groma je izazvao požar s obzirom da je oko 16 sati veliko nevrijeme zahvatilo Veliku Kladušu.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Bahrudin Dželalagić kazao nam je da je u 16:07 sati na Starom gradu u Velikoj Kladuši prijavljen veliki požar na jednoj od kula.

“Vatrogasci su intervenisali i požar je lokalizovan. O događaju je obaviješten i tužitelj, a uviđaj je u toku”, rekao je za Klix.ba.

Velikokladuška tvrđava ili Stari grad Velika Kladuša nastao je u periodu srednjeg vijeka na području općine Velika Kladuša. Smještena je na brežuljku iznad desne obale Grabarske, pritoke Kladušnice.

Tvrđava je preuređena u turistički i ugostiteljski objekat.

Danas Stari grad najviše liči na hotelsko-turistički kompleks, dok nekoliko starih haubica, poredanih ispod tvrđave, na Mejdanu, podsjeća da su se ovdje nekad vodile teške borbe.

(klix.ba)