Kad interventno vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije ne može na vrijeme stići na mjesto nesreće, stvaraju se kolone i ugrožava se život unesrećenih.

Na Facebook stranici Hitna uživo 194 objavljena je snimka vozila karlovačke hitne pomoći kako se probija kroz promet na autocesti. Na snimci se mogu vidjeti motociklisti koji se voze između dvije trake te potiču automobile da formiraju hitni koridor kako bi vozilo hitne pomoći moglo proći.

– Ovako to izgleda kada motoristi sudjeluju u stvaranju hitnog koridora! Respect to motorists- piše u statusu.

Pravilo hitnog koridora nalaže da se, u slučaju da cestom prolazi vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije s uključenom rotacijom, sva vozila koja se nalaze u desnoj traci trebaju pomaknuti što više udesno, a vozila iz lijeve trake što više ulijevo kako bi se sredina ostavila za slobodan prolaz. Na prometnicama s tri traka ostavlja se slobodan srednji trak.

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Važnost hitnog koridora

Kad interventno vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije ne može na vrijeme stići na mjesto nesreće, stvaraju se kolone i ugrožava se život unesrećenih. Ako je unesrećena osoba zaprimljena u hitni prijam i dobije odgovarajući tretman u roku jednoga sata od trenutka nastanka ozljede, njezine su mogućnosti za preživljavanje veće od 85 %- stoji u letku koji je objavio HAC, a koji govori o važnosti hitnog koridora.

(24sata.hr)