Obitelj je oslobodila zarobljenog kita za kojeg je posumnjala da je mrtav, a on im je zahvalio na predivan način.

Michael Fishback i njegova obitelj jako vole životinje. Zapravo, Michael je suosnivač organizacije „The Great Whale Conservancy“ koja je posvećena čuvanju kitova. Jedne zime, obitelj je dobila nagradni odlazak na Kalifornijski zaljev kako bi mogli fotografirati rijetke kitove, ali tamo su naišli na nešto tragično.

Grbavi kit je plutao na vodi, nije se micao. Obitelj je posumnjala da je mrtav. Prišli su mu kako bi provjerili je li živ. Mislili su se okrenuti, ali je tada kit izdahnuo. Shvatili su da možda postoji malena mogućnost da ga spase. Michael je skočio u vodu da vidi može li pomoći.

Michael je vidio da je životinja zapela u mrežu i da se ne može osloboditi. On je pokušao pokazati kitu da će učiniti što može da ga spasi. Iako je kit bio zarobljen, ipak je bio vrlo jak tako da je Michael morao biti jako oprezan ako je htio ostati život. Oprezno je pregledao kita. Peraje su mu bile zapetljane te ih je mreža vukla prema dolje.Michael je uspio osloboditi jednu peraju, no to nije bilo dovoljno. Obitelj je pokušala pozvati pomoć, no nisu dobili jasan odgovor hoće li pomoć zaista doći tako da su odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

Michael je pokušao odrezati mrežu oko peraja. Bio je to vrlo težak posao, no Michael je uspio. Kit je sada mogao malo zaplivati, ali je još vukao mrežu. Obitelj je tako morala pratiti kita više od 100 metara.

Kada se kit umorio, obitelj je nastavila rezati mrežu. Nakon pola sata su oslobodili još jednu peraju. Sada je bio red na rep. Bio je to najteži dio posla. Cijela obitelj je davala sve od sebe kako bi oslobodili kita. Na koncu su uspjeli. Kit je otplivao preko 100 metara, a tada je iskočio iz vode kao da govori „hvala“ obitelji koja ga je spasila.

Michael i njegova obitelj bili su jako umorni i iscrpljeni. No, njihov je trud urodio plodom – kit je bio slobodan i nastavio je skakati po vodi blizu njih. Tijekom slijedećeg sata, kit, kojeg je obitelj nazvala Valentina, pratio je njihov brodić i neprestano izranjao iznad površine – bilo je očito da je jako zahvalan ovoj divnoj obitelji.(Izvor: Magazin.ba)