Snimka je nastala 1938. godine, a snimljena je ispred američke tvornice Massena u New Yorku.

Prošlo je više od deset godina otkako se jedna snimka pojavila na YouTubeu. Neki svjetski mediji raspisali su se o djevojci koja nosi mobitel. Vjerojatno se pitate, zašto je to čudno?

Problem je u tome što je snimka snimljena 1938. godine, otprilike 60-ak godina prije nego što se čovječanstvo upoznalo s prvim mobitelima. Kako to obično biva, snimka je odmah probudila nove teorije zavjere vezane uz putovanje kroz vrijeme. Pa odakle onda djevojci iz 38′ mobitel? Huffington Post je pokušao otkriti o čemu se radi.

Šok i nevjerica

Snimka je nastala 1938. godine, a snimljena je ispred američke tvornice Massena u New Yorku. Iako na YouTubeu tvrde da je u pitanju mobitel, a korisnik koji je objavio snimku tvrdi da je riječ o Gertrude Jones, koja je tada bila 17-godišnjakinja. Radi se o njegovoj baki pa ima smisla sve što govori.

“Upitao sam je sjeća li se te snimke, pa mi sve lijepo pojasnila. Naime, rekla mi je da je Dupont (tvrtka koja je navodno bila vlasnik tvornice u videu) imala odjel za telefonske komunikacije u tvornici.

Kazala mi je da je tvrtka eksperimentirala s bežičnim telefonima, a moja baka i još pet njezinih kolegica dobile su ove bežične uređaje na testiranje na tjedan dana. U tom je trenutku razgovarala s jednim od znanstvenika koji je držao drugi bežični telefon u neposrednoj blizini”, napisao je korisnik na YouTubeu.

Evo što je na njegove tvrdnje rekao David Mikkelson, osnivač Snopesa, web stranice koja je specijalizirana za analizu popularnih internetskih teorija.

O čemu se radi?

“Ah, tako zapravo možete uzeti bilo koju snimku iz Drugog svjetskog rata koja prikazuje nekoga tko drži nešto sa strane dok priča i tvrditi da je kao putnik kroz vrijeme koristio mobilni uređaj. Nažalost, filmski isječci iz tog vremena nisu dovoljne rezolucije da bi se točno vidjelo o čemu govorimo. To što vidimo na snimci moglo je biti bilo što, od rupčića do slušnog aparata”.

Huffington Post nikada nije dobio odgovor od tvrtke Dupont, ali čini se da bi stvarno mogla biti riječ o prvim mobitelima ili pak walkie-talkiejima.(klik.hr)