Josh Poly pretrpio je prijelome tri kralježaka i prepolovio trtičnu kost nakon prinudnog slijetanja u listopadu 2020. On je u to vrijeme skakao padobranom s prijateljima u blizini svoje kuće u Los Gatosu u Kaliforniji kada se dogodio užasan incident.

Strastveni padobranac snimio je zastrašujući trenutak koji je udario o tlo i slomio kralježnicu dok je sudjelovao u ‘smrtonosnoj’ vratolomiji.

“Bio je to prvi skok u danu, zapravo nije bilo vjetra pa ćete doletjeti puno brže – obično želite malo čeonog vjetra da vas malo uspori”, prisjetio se. Poly iz San Josea u Kaliforniji priznaje da je pogrešno procijenio svoju visinu dok je dolazio na kopno.

33-godišnjak je rekao da je pokušavao napredniji manevar ‘swoopinga’ kada je zbog niza pogrešaka pao na tlo i bio bačen u ‘ciklus stroja za pranje rublja’.

Strašna snimka

“Bio sam u zaletu gdje je ideja ubrzati padobran, manevrirati zaokret i onda dok ulazite pokušavate kliziti blizu tla – kad se počnete približavati tome, može biti puno opasnije.

Malo sam pogrešno procijenio visinu – provjerio sam na videu i bio sam oko 30 stopa niže nego što sam mislio da jesam – pa kad sam započeo ovaj manevar već sam bio nisko i izvan pozicije.

Dok sam skretao u svoj posljednji zaokret za slijetanje, dolazio sam jako brzo i vidio sam koliko je tlo blizu i to je bio moj ‘oh sra*e’ trenutak.” Također nije testirao nove rukavice ni prije nego što je otišao skočiti s padobranom, što je značilo da je teško upravljao svojim padobranom kao i inače.

Preživio je

“Pokušao sam ih povući i to jednostavno nije učinilo ništa, padobran je i dalje ronio vrlo strmo pri tlu. Jedva sam imao vremena reagirati. Prije nego što sam se snašao, pao sam na tlo i nakon toga je bilo poput ciklusa perilice rublja – samo sam se okretao”.

Prvo je udario o tlo stopalima, a potom i stražnjicom prije nego što se ‘srušio’, komadajući odjeću i udarajući tijelom o neravni teren.

“U početku nisam znao koliko je to bilo loše. Bolovi su se stvarno osjetili tek kasnije zbog adrenalina i šoka od svega.”

Hitno je prebačen u Memorijalnu bolnicu Hazel Hawkins u Hollisteru na CAT skeniranje, koje je otkrilo da je kompresirao L3 i 5 kralježak i ‘pukao’ L4 kralježak u svojoj kralježnici s višestrukim prijelomima, uz ozljedu trtice i rascjepkane dijelove kosti gležnja.

Vratio se padobranstvu

Kasnije je medicinskim helikopterom prebačen u bolnicu Stanford u Palo Altu. No, unatoč ozljedama, poslan je kući iz bolnice isti dan i potpuno se oporavio samo četiri mjeseca kasnije bez potrebe za operacijom. Dobio je invalidska kolica, steznik za leđa i jastuk u obliku krafne za bolni slom trtične kosti.

No, čak i nakon incidenta, vratio se padobranstvu.

“Imao sam pravu sreću jer su mi otada radili rendgenske snimke kralježnice i živci u mojoj leđnoj moždini su tako blizu mjesta gdje su ti prijelomi – liječnik nije znao da nemam bolove u živcima.”

POGLEDAJ VIDEO KLIKOM OVDJE!

(klik.hr)