Letećem biciklu nije dopušteno korištenje na ulicama, za sada Hturizmo se može koristiti samo na privatnim posjedima i trkačkim stazama.

U Japanu je nedavno pred nekoliko hiljada ljudi predstavljen prvi leteći bicikl “Xturismo” kompanije A.L.I. Technologies.

Leteći bicikl nije neobično vidjeti u naučno-fantastičnim filmovima, ali vidjeti ga u stvarnom životu je doista zapanjujuće.

Spomenuta kompanija je napravila uzbudljivu demonstraciju, testirajući hoverbike u Sapporo Domeu u Japanu prije utakmice Hokkaido Nippon-Ham Fighters.

“Xturismo” snagu dobija od konvencionalnog motora i četiri elektromotora.

Može letjeti zahvaljujući setu propelera: dva primarna i četiri sekundarna propelera u svakom uglu, koji djeluju kao stabilizatori.

“Xturismo” se kvalifikuje kao ultralaki avion, što znači da vozač ne mora biti sertifikovani pilot da bi njime upravljao.

Procjenjuje se da će maksimalna brzina bicikla doseći ambicioznih 100 km/h, s očekivanim vremenom leta između 30 i 40 minuta.

To je definitivno izvrsno za stvarno leteće vozilo, ali još uvijek nije dovoljno dobro da zamijeni druge načine prevoza.

Letećem biciklu nije dopušteno korištenje na ulicama, za sada “Xturismo” se može koristiti samo na privatnim posjedima i trkačkim stazama.

Cijena ovog vozila iznosi 680.000 dolara.(avaz.ba)