Federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača boravio je danas u posjeti Unsko-sanskom kantonu, prilikom čega se sastao sa premijerom USK Huseinom Rošićem.

Na sastanku je razgovarao o nekoliko aktuelnih tema, prije svega o mogućnosti prodaje zgrade Doma penzionera, koja je simbol propadanja ovog grada.

Zgrada Doma penzionera koja je dvadesetak godina u izgradnji, nalazi se na veoma atraktivnom mjestu u samom centru Bihaća, uz obale rijeke Une. Ipak, isto toliko vremena zgrada još nije počela služiti, pa praktično ni imati svoju svrhu.

Nakon što je Zijad Krnjić, direktor federalnog Zavoda PIO, krajem prošle godine najavio mogućnost prodaje objekta, i iz Vlade FBiH, prema svemu sudeći, nastoje djelovati u tom pravcu.

Naime, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio je da je jedan od prioriteta Vlade FBiH, kada je u pitanju ovaj kanton, upravo rješavanje statusa zgrade Doma penzionera.

“Nikad dovršena zgrada Doma penzionera u jako je lošem stanju i treba izvršiti prodaju tog objekta. Međutim, preduvjet je riješiti određena vlasnička pitanja“, kazao je Drljača.

Za razliku od ostalih nekretnina Federalnog Zavoda PIO, zgradu Doma penzionera u Bihaću opterećuje imovinsko-pravni problem, budući da jedna parcela nije uknjižena na Grad, već na ranijeg vlasnika, a ne postoji trag u arhivu da je vlasnik dobio bilo kakvu naknadu za izuzeto zemljište.

“Ohrabreni smo što ćemo konkretno ići u rješavanje statusa zgrade Doma penzionera, koja je godinama bila simbol propadanja ovog grada. Ta zgrada, koja nikad nije dovršena i privedena namjeni, decenijama je potencijalna opasnost zbog lošeg stanja objekta. Vlasnik zgrade je Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje, dok su u Gradu Bihać već ranije izrazili interesovanje za kupnju, iako se zgrada nalazi na zemljištu čiji formalno-pravni status nije riješen. Trebale su, nažalost, proći godine da se nešto desi, ali konačno ozbiljno krećemo u rješavanje ovog pitanja“, istakao je Husein Rošić, premijer USK.

Prvobitno je zamišljeno da objekat postane centar za zbrinjavanje penzionera i starijih oboljelih osoba. Međutim, od trenutka izgradnje pa do danas ova ”ustanova” uspjela je samo da ugrozi brojne živote. Naime, sporna zgrada je bila na zlu glasu u Bihaću, pa i šire, zbog toga što su se u njoj ranije okupljali narkomani, beskućnici, a bila je i mjesto gdje je izvršeno i jedno samoubistvo.

Trenutna vrijednost objekta se procjenjuje na oko 7,5 miliona KM, a sa adekvatnim investicijama i ulaganjima, zgrada bi se mogla preurediti u multifunkcionalan objekat na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu.

/klix.ba