Okupljanjem učesnika u četvrtak u piknik zoni Lučica u Martin Brodu kraj Bihaća u starta 44. Internacionalna turistička Una regata. Nažalost, Vlada Federacije u svrhu promocije Une i Krajine nije izdvojila niti jednu marku pomoći, što Krajinu odavno ne iznenađuje jer obećanja političara iz centralnih institucija u Sarajevu odavno su samo obećanja.

Ni krajiški dobro plaćeni zastupnici u Parlamentu ne pokazuju pretjeran interes da se izbore za bolju podršku manifestacija koje su od značaja za ovaj Kanton.

Una regata slovi za najstariju manifestacija ovog tipa, ali ni ta činjenica nije dovoljna kako bi opravdala potrebu sufinanciranja od strane nadležnog Federalnog ministarstva turizma i okoliša, pa su više sreće imali neke druge manifestacije manje društvene ali veće političke vrijednosti.

buk-eg-minist-1-640x426

Ministrica turizma FBiH u posjeti Nacionalnom parku UNA

Treba spomenuti da je Una regata ove godine kroz budžet grada Bihaća nije podržana ni sa jednom konvertebilnom markom.

Organizatori i ove godine, kroz ovu adrenalinsku manifestaciju žeze da promovišu prirodne ljepote i vrijednosti zaštićenog područja gornjeg dijela toka Une, a komercijalizacija regate je odavno postignuta.

Kotizacija za učešće za sva četiri dane regate je 40 maraka u što je uključena i karta za koncert legendarnog bh.benda Bijelčo dugme, ali i besplatna karta za sve posjetilačke zone Nacionalnog parka. Ono što posebno treba istaknuti da Park od svog osnivača, Vlade Federacije BiH za organizaciju ove tradicionalne manifestacije nije dobio niti jednu marku finansijske pomoći.

/federalna/abc