Vlada USK: Naredna godina prekretnica u razvoju Kantona

rtvusk.ba
Ako je suditi prema najavama odgovornih u Vladi Kantona, naredna godina trebala bi donijeti pomake u privrednim kretanjima gdje se još uvijek bilježe skromni rezultati. Svjesni su kantonalni zvaničnici da se osipa stanovništvo, odlaze prije svega mladi i radno sposobni, zbog čega u Vladi pripremaju programe zapošljavanja, te najavljuju domaće i strane investicije.

„Mi imamo projekte zapošljavanja mladih ljudi. Već smo planirali 11 asistenata po organizacionim jedinicima, pripravnike po resorima i kantonalnim institucijama koje se finansiraju iz budžeta. Nastojat ćemo da to bude 100 pripravnika“, kaže premijer Husein Rošić.

Pomoći će se i medicinarima oko finansiranja volonterskog staža u Kantonalnoj bolnici za što su u Vladi planirali iznos od 80 hiljada maraka. Ipak, najvažnije je osigurati investicije u privredi. U tom smjeru vode se završni pregovori o ulasku francuske korporacije u Kanton, čije su namjere graditi proizvodnu tvornicu, najavljuje premijer.

Nažalost, u 2017. godini od nekih se investicija odustalo, poput kupovine Sanice.

„Imali smo nekoliko investitora, jedni su odustali, govorim o HAMDO group, planirali su uplatiti 800 hiljada, a za ostalo zadužiti Sanicu, odnosno dići kredit. Ja to nisam dopustio niti ću ikada takvo nešto odobriti“, kaže premijer Rošić.

Ove godine u budžet je uplaćeno više sredstava od koncesija u odnosu na prošlu godinu. Po osnovu iskorištavanja prirodnog potencijala Kantona i u 2018. godini mogu se očekivati značajna sredstva, kaže, Samir Sedić, ministar privrede.

U Vladi očekuju da će se u narednoj godini u budžetu 206 miliona maraka prihoda što je do sada najveći iznos u 22 godine postojanja Kantona. Bilo bi i više da su se ovdašnji političari manje bavili sobom i da USK nije bio zanemaren od viših nivoa vlasti. Premijer Rošić je izričit da će se taj odnos Federacije i države prema USK morati mijenjati, te da je sada više nego ikada potrebno jedinstvo svih Krajišnika, bez obzira na političku opciju.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...