Vlada Unsko-sanskog kantona zasjedala je danas u Bihaću. Premijer Husein Rošić i resorni ministri, na prvoj radnoj sjednici, mnogo pažnje posvetili su Izvještaju o radu i poslovanju ŠPD “Unsko-sanske šume” za prošlu godinu sa izvještajem o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja.
Izvještaj je upućen u Skupštinu USK, na razmatranje s tim da ga Vlada USK nije prihvatila. Osnovna zamjerka je na drastični pad dobiti ovog poduzeća, koje je do prije nekoliko godina važilo za najbolje šumsko-privredno društvo u Federaciji BiH, smanjenje obima izvedenih poslova nasuprot primjetno povećanom zapošljavanju u tom poduzeću i nizu uočenih nelogičnosti, zbog čega, ocijenio je premijer Rošić, urgentno treba tražili polugodišnji izvještaj ŠPD na uvid.

Članovi Vlade kantona razmatrali su danas i stanje u Razvojnoj agenciji USK (RAUSK). Kako su, po preuzimanju dužnosti, prošle sedmice, zatekli teško stanje u više kantonalnih institucija prioritetno se krenulo u rješavanje problema funkcionisanja. RAUSK, informisao je ministar privrede Asmir Crnkić, već nekoliko mjeseci nema rukovodioca čime je doveden u pitanje rad agencije i projekti koji su bili u toku, dok je posve onemućeno apliciranje za nove projekte. Upravljačkom tijelu RAUSK preporučeno je da hitno imenuje vršioca dužnosti direktora kako bi se otklonio zastoj u poslovanju.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Plan upisa u I godinu II ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću te Izvještaj Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o isplaćenim subvencijama za smještaj i ishranu studenata u studentskim domovima za 2015. godinu.