Vlada Unsko-sanskog kantona zasjedala je danas u Bihaću. Na trećoj sjednici, između ostalog, premijer Husein Rošić i resorni ministri, posebnu pažnju posvetili su razmatranju stanja u nekoliko kantonalnih ustanova gdje su uočili zastoj u radu ili grubo kršenje pravila o radu.
Vlada Kantona dala je saglasnost za imenovanje Lorene Felić za vršioca dužnosti direktora u Razvojnoj agenciji USK (RAUSK) nakon četiri mjeseca vakuma, od kad je istekao mandat prethodnom v.d. direktiru, a Upravni odbor nije reagovao imenovanjem novog v.d. niti završavanjem redovne procedure za imenovanje direktora. Posljedica tog propusta jest višemjesečna blokada rada RAUSK i dovođenje u pitanje više projekata finansiranih iz EU fondova te zaustavljanja pripreme novih projekata za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova.
Razmatrano je stanje u Regionalnoj direkciji cesta USK , nakon što je se menadžment Direkcije oglušio na zahtjev Ministarstva privrede za dostavljanjem informacija o radu i projektima u toku, zatražene nakon saznanja da se na terenu provode projekti za koje Direkcija nema saglasnost. Ovim su uskratili Vladi USK bitne informacije i direktno prekršili Pravila rada te je na prijedlog Asmira Crnkića, ministra privrede direktor Direkcije zadužen da obustavi sve aktivnosti i hitno dostavi Plan rada za 2016 na saglasnost.
– Ovo je neophodno jer su prekršena pravila, jedna općina je favorizirana dok projekti u drugim općinama stoje. Direkcija regionalnih cesta mora biti jednako u funkciji razvoja putne infrastrukture u svim općinama u sastavu Unsko-sanskog kantona, kazao je premijer Rošić te preporučio, i u ovom slučaju, hitne izmjene osnivačkih akata kako bi se vratile ovlasti Skupštini USK kao zakonodavnom tijelu Kantona da odlučuje o radu institucija od značaja.
Nakon što je po drugi put Vladi USK Gradska apoteka Bužim dostavila identičan izvještaj o poslovanju, u formi kakav je već vraćen iz Skupštine na doradu, i bez revizijskog izvještaja članovi Vlade Kantona dali su negativnu ocjenu izvještaju te izrazili sumnju u istinost prikazanih podataka.
Dobru ocjenu dobio je Vetarinarski zavod USK koji je, i u ovom izvještajnoj periodu, zabilježio odlične rezultate, zavrijedio evropsku akreditaciju i povećao obim rada, izvijestio je direktor Zlatko Jusufhodžić. Ministarstvo poljoprivrede i ovaj Zavod posebnu će pažnju posvetiti zabilježenoj pojavi bruceloze na tri žarišta, istaknuo je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac.
Ervin Bibanović, ministar unutrašnjih poslova informisao je premijera i kolege ministre da je sigurnosna situacija na području USK zadovoljavajuća, da policija predano i profesionalno radi, a rezultat toga jest smanjena stopa kriminaliteta.
Vlada Kantona podržala je odluku o izdvajanju sredstava za odlazak državne prvakinje Ajle Vojić na Svjetsko takmičenje u kikboksu u Irskoj. Na prijedlog Dženisa Šabulića, ministra zdravstva i socijalne politike Vlada USK je prihvatila pokroviteljstvo nad medijskom kampanjom RTVUSK usmjerenu suzbijanju društveno neprihvatljivih pojava i zaštite zdravlja, pod nazivom „Izaberi život a ne drogu“.
Nakon što je Skupština Kantona dala negativne ocjene izvještajima kantonalnih ustanova Muzej i Arhiv USK, Vlada USK razriješila je upravljačku struklturu u ovim javnim ustanovama te imenovala privremene upravne odbore.