Vodovod Bihać prihvatio ponudu: Kantonalna bolnica će dug za vodu platiti u 24 rate

avaz.ba
Kada je nedavno Javno preduzeće (JP) „Vodovod“ iz Bihaća nekolicini škola kao najvećih dužnika isključilo vodu zbog neplaćanja, najavljeno je moguće isključivanje i Kantonalnoj bolnici (KB) „Dr. Irfan Ljubijankić“, čiji je dug u tom trenutku iznosio 190.000 KM.

Ta je prijetnja izazvala veliku pažnju jer se radi o najvećem zdravstvenom resursu Unsko-sanskog kantona (USK), a JP “Vodovod“ se suočio s dugovanjima od 2,3 miliona KM, velikim dijelom i zbog opće percepcije kako se „ne može biti dužan za struju i telefon jer ti odmah isključe, ali za vodu može“.

No, nedavni sastanak rukovodilaca dvije ustanove donio je zaključak da KB predloži način plaćanja duga. Ovakav ishod je bio najbolji i očekivan, jer je KB u dugovanjima od 14 miliona KM, pa se menadžmentu, vjerovatno, dug za vodu od „svega“ 190.000 KM činio zanemarivim, no za „ Vodovod“ su ovo velike pare.

Prema riječima direktora ovog preduzeća, KB je predložio sporazum kojim bi se dug platio u 24 jednake rate.

– Mi smo dobili taj prijedlog i trenutno radimo na sravnjivanju dugovanja, s obzirom na to da je KB imao neke uplate prema nama, tako da je ukupni dug sada između 160 i 170 hiljada KM – kaže Damir Felić, direktor „Vodovoda“.

Dodaje da se zbog tehničkih stvari još nije stavio potpis na prijedlog sporazuma, ali je istakao da je on prihvatljiv. Direktor „Vodovoda“ naglašava da se na ovaj način izbjegavaju tužba i troškovi sudskog postupka koji bi postojeći dug povećali na još 20.000 KM, što nije u interesu nijedne strane.

– Ovako imamo sigurnost da ćemo naplatiti dugovanja, jer su naše obaveze velike, pogotovo kada je riječ o kreditu prema KFW-u od dva miliona eura, koji vraća „Vodovod“, a polugodišnja rata ovog kredita iznosi 33.000 eura – objašnjava on.

KB je odgođenim plaćanjem duga za vodu „ugasio“ samo mali finansijski požar. Dug od 14 miliona KM, koji iz mjeseca u mjesec raste, suočava ovu ustanovu sa za nju nepremostivim problemom. Zato je više nego izvjesno da će se direktor KB-a dr. Smail Dervišević uskoro, i to vrlo brzo, obratiti za pomoć Vladi i Skupštini USK.

Felić ističe da su se dugovanja za vodu smanjila, navodeći da su pravna lica uplatila oko 60.000 KM obaveza. To druge uplate omogućile su da JP “Vodovod“ nema dugovanja za električnu energiju te da su zaključno s julom izmirili obaveze prema svim dobavljačima. Između ostalog, kao veoma značajna stavka izmirene su i obaveze iz revolving kredita od 100.000 KM.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...