Bihaćki Vodovod dobio uređaje za detekciju kvarova na mreži

rtvbihac.ba
Bihaćki Vodovod dobio je najsavremenije uređaje za detekciju kvarova na vodovodnoj mreži. Oprema koja će omogućiti lakšu detekciju kvarova i curenja u cijevima u vrijednosti od oko 30.000 maraka obezbijedila je Vlada Švicarske kroz MEG projekat, a dio sredstava od 5.000 KM obezbijedio je Grad Bihać, kao partner u ovom dugoročnom projektu.

Bihaćki Vodovod dobio je najsavremenije uređaje za detekciju kvarova na vodovodnoj mreži. Oprema koja će omogućiti lakšu detekciju kvarova i curenja u cijevima u vrijednosti od oko 30.000 maraka obezbijedila je Vlada Švicarske kroz  MEG projekat, a dio sredstava od 5.000 KM obezbijedio je Grad Bihać, kao partner u ovom dugoročnom projektu.

„MEG projekat je inicijativa švicarske Vlade, finansiran od švicarske Vlade koji implementira UNDP u BiH u 18 opština. Konkretno, UNDP ured u Bihaću se bavi sa 9 općina sjevero-zapadne BiH. U sklopu MEG projekta donirali smo određenu opremu u iznosu od nekih 28.000KM. Radi se uglavnom o opremi koja služi za smanjenje gubitaka i za traženje i otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži kako bismo pomogli da vodovodna preduzeća svoje poslovanje dovedu u neki ekonomski efikasniji nivo“, kaže Damir Muslić iz UNDP ureda u Bihaću.

Pucanje cijevi i havarija na vodovodnoj mreži česta su pojava pa čak 52% od ukupno isporučene vode završi negdje u zemlji. Kvar je bilo teško pronaći, a samim tim i riješiti problem. Sada bi sve trebalo da bude mnogo brže.

„To su ogromni gubici koje ne može nositi niti jedno vodovodno preduzeće, pogotovo Vodovod Bihać. Kroz ovaj projkat dobili smo dio opreme, što će nam omogućiti da se ti gubici i kvarovi na mreži koji se dešavaju na nivou grada lociraju, pronađu, te da se smanji bespotrebno kopanje naših cesta, da se smanji bespotrebno kopanje i probijanje rokova. Krajnji cilj je smanjiti gubitke koji u ovom trenutku iznose čak 52%“, ističe Damir Felić, direktor JP „Vodovod“ Bihać.

Nabavka nove opreme zahtijevat će i obuku za upravljanje istom. Edukacija će uz pomoć konsultantskih firmi biti provedena u narednih mjesec dana. Stavljanjem opreme u funkciju riješit će se višegodišnji problem gubitaka, a samim tim i puno bolje polovanje ovog javnog preduzeća.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...