Nijedan sistem autonomne vožnje ne može potpuno zamijeniti vozača i biti apsolutno autonomnan, kako je to saznao još jedan Amerikanac kada se njegov Tesla Model 3 našao potopljen pored puta.

Vozač Tesle Model 3 nije obratio pažnju na promet ispred sebe, ignorirao je upozoravajuće znakove i završio u dubokoj vodi uslijed poplave. Sada planira podići tužbu kako bi potražio odštetu.

Iako se sustav naziva “Full Self Driving” (potpuno autonomna vožnja), to nikako ne znači da automobil može samostalno voziti. Nijedan sustav autonomne vožnje ne može zamijeniti vozača i potpuno preuzeti kontrolu nad vozilom. Ovo je postalo očigledno kada je vozač Tesle Model 3 završio u vodi iako je znak “Flooded” (poplavljeno) ukazivao na poplavljenu cestu, ali Tesla nije uspjela prepoznati taj znak. Automobil je nastavio voziti istom brzinom prema poplavljenom dijelu ceste. Došlo je do akvaplaninga, kada su gume izgubile kontakt s cestom zbog velike količine vode između guma i podloge, što je rezultiralo gubitkom kontrole nad vozilom i zaustavljanjem u dubokoj vodi.

Vozač Tesle sada planira podnijeti tužbu protiv grada i tvrtke Tesla. Protiv grada, jer se znak s oznakom poplave nalazi na mjestima gdje nema poplava, a protiv Tesle, jer automobil nije prepoznao znak upozorenja. Naravno, ovo je kontroverzna situacija jer je znak jasno označio opasnost na cesti, a Tesla u svojim uputama ističe da autonomni sustav može pogriješiti i da vozač uvijek mora biti spreman preuzeti kontrolu nad vozilom.