Eksperiment kojeg je provelo pet djevojaka u školi za nauku Hjalerup u danskom Nort Julandu navelo je naučnike širom svijeta da se počnu zabrinuto “češkati po glavi”.Vrtna salata je brzo rastuća i jestiva biljka za čiji je rast potrebno sunce i mala količina vode.

No, očigledno postoji i jedan izuzetak od tog pravila. Grupa od pet djevojaka je provela eksperiment na naučnoj školi Hjalerup u Sjevernom Julandu (Danska).

Sjeme vrtne salate su stavile u 12 kaca, i podijelile u dvije grupe.

I jednih i drugih šest kaca bilo je stavljeno u sobe sa istom temperaturom, količinom vode i sunca, ali je razlika u tome što su u jednu prostoriju postavili dva WIFI rutera kakvi se danas, zbog bežičnog interneta, nalaze svuda oko nas – od stanova, kafića, restorana, hotela… pa nadalje.

Očekivali biste da će salata u obje sobe rasti isto. Ali nije! Vrtna salata u blizini WIFI routera nije htjela proklijati, a razlog je nepoznat.

Pretpostavlja se da je riječ o nekoj vrsti zračenja, ali tek novi eksperimenti trebaju potvrditi otkriće učenica i pojasniti o čemu je zaista riječ.

Koristite li Vi bežični internet? Držite li mobilni telefon pored glave?

(magazin.ba)