Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, zastupnik A SDA Jasmin Emrić uputio je usmeno poslaničko pitanje Ministarstvu komunikacija i prometa BiH u vezi Plana investiranja u željezničku infrastrukturu za period 2015-2020. Zastupnik Emrić je postavio pitanje;  koje projektne aktivnosti, u kojem obuhvatu i vremenskom periodu su planirane radi remonta i obnove odnosno infrastrukturne rehabilitacije dionice jednotračne pruge Dobrljin -Bosanski Novi- Bihać- Osredci ili poznatije Unske pruge?

Zastupnik Emrić zatražio je konkretne odgovore o planovima za Unsku prugu, kao i planiranim investiranjima u ovaj prioritetni željeznički pravac za koji, kako je kazao, u javno dostupnim dokumentima i informacijama nije našao ni jednu planiranu projektnu aktivnost.

–„I ovom prilikom želim istaknuti da je za razvoj sjeverozapadnog dijela naša države ponovna uspostava željezničkog saobraćaja Unskom prugom u punom kapacitetu od velikog značaja. Budući da je Unska pruga najbliža željeznička veza sa sjevera Hrvatske prema jugu, interes za obnovu Unske pruge već su iskazaili i predstavnici Zadarske županije i Hrvatskih željeznica, čime ovaj projekat potvrđuje regionalni i međunarodni značaj“, kazao je zastupnik Emrić  i na osnovu svega navedenog zatražio zvaničnu informaciju o planu infrastrukturne rehabilitacije Unske pruge koja već godinama stoji zapuštena i u saobraćajnom smislu je mrtav željeznički pravac.

U maju 2015. godine  Predstavnički  dom PS BiH, na  prijedlog zastupnika Emrića, usvojio je zaključak da se i ovaj pružni pravac uvrsti u prioritete za remont i infrastrukturnu rehabilitaciju.

 

PRESS SLUŽBA A SDA BIH