Niže razine vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine negoduju zbog novog kreditnog aranžmana, koji su entiteti dogovorili s MMF-om.

Općine u tom bh. entitetu poručuju da ne žele vraćati kredit od kojeg nemaju koristi. Tužili su entitet, pa očekuju odštete i izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Ekipa Al Jazeere posjetila je naselje Budići, udaljeno svega kilometar od goraždanske gradske jezgre, čiji se građani godinama vodom opskrbljuju iz privatnih bunara. Čekaju da lokalne vlasti ispune obećanje o gradnji vodovoda.

“Obećali su prošle godine da će nam završiti vodu, da su našli i preduzeće koje će da radi, međutim to je negdje otišlo na drugu stranu”, žali se Džemila Helać, mještanka Budića.

“Otkad oni nama to obećavaju? Pokušavali su, ali šta zapinje, do čega je, do koga je – ne znamo ništa. Patimo se, dovlačimo u buradima iz Drine i ovih voda dolje što teku”, dodaje njezina susjeda Rabija Dedović.

Tako će biti i u idućem razdoblju jer Budići ni ove godine neće dobiti vodovod. Općinske vlasti kažu da obećanje koje su dali građanima ne mogu ispuniti jer im je Federacija BiH uskratila sredstva koja su očekivali po osnovu raspodjele javnih prihoda.

U odnosu na prošlu godinu, ove će – po toj osnovi – dobiti 400.000 eura manje. Otprilike toliko bi koštao vodovod za Budiće.

Njihovim sredstvima Federacija BiH vraća svoje dugove MMF-u, tvrdi gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović.

“Federacija je podigla kredit od MMF-a za svoje tekuće troškove, za plaće, za razne obaveze koje ima, a od toga lokalne zajednice nemaju niti jednog feninga. Sad zamislite: zadužite se, a vraća neko drugi. Ne možemo da vraćamo ono što nismo zadužili. Svoje projekte ne možemo realizirati, radi se o velikim ciframa ne samo za moju lokalnu zajednicu, nego i za druge”, kaže Ramović.

Traže odštetu

Federalni savez općina i gradova izračunao je koliko su, zbog otplate dugova MMF-u, oštećene federalne općine od 2010. do 2014. Prema toj računici, tada je samo Mostar oštećen za gotovo 1,53 miliona eura, Bihać 550.000 eura, Cazin 540.000 i Livno za 630.000 eura.

Popis je dug, a ukupna šteta koju trpe općine iznosi blizu 22 miliona eura. Savez općina i gradova sada sudskom tužbom od Federacije BiH traži odšetu.

“Općine su zakinute zbog same činjenice da se sa jedinstvenog računa Federacije BiH prilikom otplate javnog duga, u konkretnom slučaju MMF-a nakon te otplate, onaj dio po osnovu PDV-a koji ide općinama automatski se umanjuje, a općine nisu korisnici kredita”, ukazuje Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

Da bi se ispravila ova nepravda, kako kažu u Savezu općina i gradova, traže izmjene zakona o raspodjeli prihoda. One se pripremaju, potvrdili su za Al Jazeeru iz federalnog Ministarstva financija.

“U federalnom Ministarstvu financija već su pokrenute aktivnosti, napravljene analize i razvijen model novoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda na potpuno novim principima i kriterijima raspodjele, pa će tako biti i za otplatu dugova”, odgovoreno je.

“Dok se ti uvjeti ne promijene, građani nižih nivoa vlasti poput mještana naselja Budići, vraćat će dugove koje ne smatraju svojim”, javila je reporterka Arduana Pribinja.

/Al Jazeera