Željeznička deblokada Krajine: Iz Kulen Vakufa kreće kompozicija sa 1.000 tona gipsa

vijesti.ba

U sklopu aktivnosti čiji je cilj povećanje udjela željezničkog prometa na tržištu transportnih usluga, Željeznice FBiH su s partnerskim željezničkim operatorom na prugama u Hrvatskoj, PPD Transport d.o.o. Zagreb, dogovorile prevoz oko 20.000 tona sirovog gipsa do kraja tekuće godine. Ovaj prevoz će se realizirati za potrebe cementare Našicecement d.o.o. iz Našica čiji su dugogodišnji dobavljač Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa.

Ovim je praktično deblokirana Bosanska Krajina u smislu teretnog željezničkog saobraćaja, a uspostavljanjem turističkog voza “Unskom prugom” 7. jula, te završetkom elektrifikacije ove pruge, bit će otklonjena i blokada putničkog željezničkog saobraćaja prema Bihaću, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Javnog preduzeća Željeznice FBiH.

Planirana otprema prve kompozicije voza od 18 vagona i oko 1.000 neto tona iz željezničke stanice Kulen Vakuf je 1. jula, a dalje otpreme ukupno ugovorene količine će se realizovati prema planiranoj dinamici korisnika.

Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko-sanskog kantona.

Kako se navodi, ŽFBiH je sa partnerima učinila maksimalne napore kako bi kod ovog prevoza postigla tržišno prihvatljive uslove za korisnika. Našicecement ima asortiman i drugih roba koje su izvozno i uvozno orjentisane prema tržištu BiH. Također, i Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa imaju svoje planske aktivnosti usmjerene na plasman gipsa i za druge destinacije u regionu.

– I ovim primjerom mi smo pokazali da smo kičma razvoja ove zemlje. Naš cilj je deblokada Bosanske Krajine u transportnom i putničkom željezničkom saobraćaju. Na taj način Željeznice FBiH će na najbolji način ostvariti svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na teritoriji cijele države – izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...