U okviru 26. Festivala scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“, sinoć je u sali Kulturnog centra izvedena predstava beogradskog Teatra na brdu, „Petrijin vijenac“. Predstava je rađena u režiji Jane Maričić, a prema romanu Dragoslava Mihailovića, jednom od, kako se smatra najznačajnijih srpskih romana u 20. stoljeću. U predstavi igra Mirjana Karanović, koja je zajedno sa Janom Maričić radila na adaptaciji teksta.

Gotovo pola vijeka je prošlo od snimanja i emitiranja istoimenog filma i serije, u kojoj je ulogu Petrije igrala, tada mlada, glumica Mirjana Karanović. Život Petrije, nepismene i prostodušne žene, stiješnjen je na području centralne Srbije, između sela i malog rudarskog naselja, a vremenski je omeđen događajima iz predratnog, ratnog i poslijeratnog razdoblja bivše Jugoslavije. Glumica Karanović, nakon toliko godina, vratila se ovoj ulozi i ovoj priči, sada s većim životnim i profesionalnim iskustvom.

Govoreći o Petriji, siromašnoj i nepismenoj ženi iz unutrašnjosti Srbije, koju život nije štedio, ni žalio, borkinji koja se ne predaje, krhkoj ženi koja ne odustaje od života, već ga prihvata u svoj njegovoj gorčini. Karanović kaže kako je riječ o ženi koja je živjela težak život, učila teške lekcije i donosila odluke o sebi.

Večeras, osmi dan Festivala, na daskama koje život znače, veliki Zijah Sokolović sa predstavom „Goya“, autora Miroslava Krleže, koju će odigrati na platou Crkve Sv. Ante Padovanskog.

Izvor: rtvusk