Na rijekama Sani i Sanici, na području Ključa, u danima proteklog vikenda održan je treći po redu Internacionalni „Huchen cup“ u ulovu na mladicu čiji je organizator Sportsko ribolovno društvo „Ključ“. Ovaj događaj je privukao tridesetak ribolovaca iz osam evropskih zemalja, koji su bili podijeljeni u 15 ekipa. Na kraju takmičenja, prvo mjesto osvojili su Duško Dujaković i Danilo Vukojičić, tandem iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sa ukupno osvojenih 138 bodova.

U pomenutom ribolovnom društvu kažu kako su zadovoljni time kako je protekao ovaj događaj kojem su prisustvovali vrhunski ribolovci iz regiona i nekih evropskih zemalja. „Naša namjera je da u budućnosti razvijamo ribolovni turizam, a ovo su prvi koraci u tom pravcu. Ove godine smo ugostili renomirane goste iz inostranstva, ugledne ribolovce, koji su očarani prirodom i našim rijekama“, kazao je Senad Zečević, predsjednik ključkog društva. Prema njegovim riječima, na ovaj način se žele promovisati ljepote i potencijali sliva Sane i ovdašnje prirodne ljepote, ali i potencijali ribolovnog turizma. Kada je riječ o samom takmičenju, radilo se o sportskom ribolovu koji podrazumijeva da se riba pusti odmah po ulovu, nakon što se izmjeri i fotografiše. „Ribolov na mladicu, kraljicu riba, postaje sve popularniji na Sani, te privlači strastvene ribolovce iz brojnih evropskih zemalja, koji uživaju u ovome sportu i prirodi koja okružuje našu čarobnu rijeku.

U proteklom periodu uredili smo nekoliko spin staza za ribolov, a imamo i posebne revire gdje je zabranjen redovni ribolov i ti dijelovi rijeke služe za razmnožavanje mladice“, kaže Zečević. Ribolov na mladicu je među ribolovcima posebno atraktivan, a često se kaže kako je to riba od hiljadu zabačaja, što znači da možete bezbroj puta zabaciti da se ne zakači, a ponekad se ulovi na prvu zabačenu udicu i sve je to draž ribolova. Ulovljeni primjerci se odmah puštaju u rijeku, a ribolovci se fotografišu sa svojim trofejima. Sana jedna od najatraktivnijih rijeka kada se radi o mladici u cijelom regionu, a radi se o jednoj od najkrupnijih i najsnažnijih salmonidnih riba koja je danas izuzetno ugrožena, te je iz mnogih rijeka iščezla.

Također, na brojnim dijelovima svoga toka Sana je rijeka koja pruža ambijent autohtonosti i divljine, što ribolovci jako cijene. „Ove godine ulovljena riba je bila nešto sitnija u odnosu na prošlu godinu, međutim uočene su kapitalne mladice, prave grdosije od dvadesetak i više kilograma, ali ovoga puta nisu radile. Naši gosti su bili prezadovoljni, a neki od njih su nastavili boravak i ribolov na Sani i Sanici i poslije okončanja takmičenja“, kaže Anel Pudić Žora, član organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije.

Izvor: RTV Sana