Nakon špekulacija da se današnja, 28. redovna sjednica Skupštine USK neće održati, prije nekoliko trenutaka dobili smo i konačan epilog.

Prilikom usvajanja predloženog dnevnog reda, 15 poslanika je podržalo predloženi dnevni red što ipak nije bilo dovoljno da se održi današnja sjednica.

Bolji poznavatelji političkih dešavanja kažu kako se nikad nije dogodilo da se zaustavilo “osipanje” podrške Vladi, te da je nakon toga podrška vraćena. Jasno je da je pitanje dana i trenutka kada će premijer Rošić izgubiti “još jednu ruku” u Skupštini koja ga drži na toj poziciji, tvrde analitičari.

Ono što je u ovom trenutku značajnije što Vlada koja sada već i službeno nema podršku još nije usvojila najvažniji dokument za 2017. godinu, a to je Budžet USK, kojeg zakonski mora usvojiti do kraja marta ove godine.

Iako su mnogi prognozirali već danas smjenu Vlade USK, ispostavilo se da su tvrdnje čelnika ASDA na jučer održanoj press konferenciji bile tačne. Naime, kazali su kako nemaju namjeru rušiti Vladu, te da ne žele vlast pod svaku cijenu. Oni su naglasili da žele biti faktor koji će kreirati pozitivne promjene, žele da učestvuju u odlukama koje su od vitalnog značaja za građane, a nikako da su isključivo borci za fotelje ili vlast.

Hoće li trenutna Vlada vratiti izgubljenu podršku Skupštine USK ili će već na narednom zasjedanju izgubiti i preostalu podršku ostaje nam da vidimo.