U fokus javnosti ovaj klub dospio je zbog spora sa Javnom ustanovom za sport, odmor i rekreaciju Bihać koja gazduje teniskim terenima koje koristi TK „Una-gem“. Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom kluba Alenom Islamovićem i direktorom JU za sport, odmor i rekreaciju Erminom Lipovićem.

– Prvo nas je ustanova šokirala sa poskupljenjem za sve građane koji konzumiraju teniske terene. Poskupljenje se odnosilo i na naše članove kluba. Mi smo svih ovih godina imali niže cijene kao klub jer smo masovno koristili Stens. Oko 40% termina smo mi kao klub zakupljivali svake godine. Ne možemo podnjeti nikakva poskupljenja jer da bi to izdržali naša bi članarina trebala biti 500 KM godišnje, navodi Alen Islamović.

NAJAVA: Pratite sutra BISCANI.NET portal, donosimo video prilog o ovoj priči

Kada je poskupljenje u pitanju, navodi se da postoje različite cijene korištenja teniskih terena na Stensu u zavisnosti u koje doba dana se koriste, pa je jutarnji termin za školu tenisa bio 3 KM za sat vremena, a sad je 5 KM, popodnevni termin koji je bio 4 KM, sada je 10 KM, dok je večernji termin bio 10 KM, a sada je 15 KM. Za rekreaciju građana ovi iznosi su nešto viši.

– Na osnovu sumiranja potrebnih troškova održavanja terena i nastalih materijalnih troškova potrošnje vode i električne energije, te uposlenike koji tu rade u dvije smjene sata svakim danom, ustanovili smo da sa dosadašnjim cijenama ne možemo pokriti sve nastale troškove i samo održavanje. Na prijedlog menadžmenta JU da se cijene djelomično koriguju, Upravni odbor JU donio je novi cjenovnik. Povećanje cijena nije vršeno tek tako nego na osnovu kalkulacije troškova. Vidljivo je da je cijena noćnih termina više uvećana jer su nam tu i najveći troškovi. Da bi se igralo na terenu za tenis u večernjim satima potrebno je da se uključe reflektori snage oko 1200W gdje je potršnja električne energije oko 9,6KW. Na terenima za nogomet u istim terminima radi 12 reflektora snage oko 1000W gdje je potrošnja električne energije oko 12KW za cijenu od 40,00 KM, što je otprilike dovoljno da se pokriju troškovi, dok kod tenisa još uvijek radimo u minusu, kaže diektor JU za sport, odmor i rekreaciju Lipović Ermin.

Tu je i poslovni prostor, odnosno caffe-bar u sklopu sportsko-rekreacionog centra „Stens“ koji koristi klub „Una-gem“, a koji bi, između ostalih, također trebao biti uskoro tretiran novom Odlukom Gradskog vijeća o korištenju poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

– Kad stupi nova odluka mi ćemo se ponašati prema toj odluci, ako nam bude skupo pokupit ćemo svoje krpice i otići. Nije to kafe bar, to je naša kantina gdje se okupljaju samo članovi kluba i njihovi simpatizeri. Taj prostor od 40 m2 mi plaćamo 400 KM osam mjeseci u godini, a zimi plaćamo 200 KM. Ništa nemamo džaba, niti tražimo od Grada išta džaba, kaže Islamović.

Prema rijećima direktora Lipovića, teniski klub „Una-gem“ do sada je uredno izmirivao svoje obaveze za korištenje ugostiteljskog objekta na Stensu, ali su odbili da potpišu novi ugovor na kraći period.

– Do sada oni su uredno izmirivali svoje ugovorne obaveze, ali nastojanje Osnivača je da svi korisnici prostora u vlasništvu Grada dobiju iste uvjete, te se zbog toga očekuje donošenje nove Odluke kojom će se definirati ti uslovi. Javna ustanova kojoj je osnivač Grad Bihać bit će u obavezi da se pridržava iste Odluke, tako da smo to nagovjestili navedenom teniskom klubu te im ponudili produženje ugovora sa dosadašnjim uslovima ali na kraći period, od tri mjeseca, do donošenja nove Odluke. Oni su to odbili i tražili ugovor od najmanje godinu dana, kaže Lipović.

Za 20. maja bio je zakazan internacionalni „Tenis fest“ 2017. koji se trebao u organizaciji teniskog kluba “Una-gem” tradicionalno održati na Stensu, ali je isti otkazan.

– Turnir smo otkazali zbog nepotpisanog ugovora za korištenje tenis terena i ne želimo se upustiti u avanturu. Sa tim ugovorom klub prijavljuje manifestaciju i od grada dobija riješenje sa kojim tu manifestaciju prijavljuje policiji. Nadam se da sam sve rekao. Nema ugovora, pregovaramo oko cijena a dani odoše tako ode i „Tenis fest“. Žao mi je. Ove godine smo za naše goste rezervirali 46 soba u bihaćkim hotelima, ali ništa od toga. Naći ćemo novi termin, al najvjerojatnije ga nećemo igrati na Stensu jer je to naš turnir koji može otići gdje god hoće,

navodi Islamović.

NAJAVA: Pratite sutra BISCANI.NET portal, donosimo video prilog o ovoj priči

Iz javne ustanove naglašavaju da je njihov osnovni zadatak da se prema terenima i objektima s kojima upravljaju odnose domaćinski te da ne prave razliku između svojih korisnika.

– Mi smo po dosadašnjoj praksi već bili predvidjeli tu manifestaciju u maju, te smo u nekoliko navrata pitali članove i upravu navedenog kluba za tačan termin održavanja, da bi tokom prošle sedmice saznali iz medija da je isti otkazan. Iskreno, nama nikad nije ni došao Zahtjev za održavanje istog, kao što je bila dosadašnja praksa i praksa koja se i sada provodi kod svih ostalih sportskih klubova koji organizuju i održavaju sportske manifestacije u našim objektima, navodi Lipović.

Prema postojećim saznanjima Gradska uprava je u budžetu kroz grant za sportske manifestacije od značaja za Grad Bihać planirala finansijsku podršku za „Tenis fest“ 2017 u iznosu od 1.000 KM. Taj iznos trebao bi biti dovoljan za zakup teniskih terena za održavanje te manifestacije na Stensu. Ipak, „Tenis fest“ je otkazan.

– Mi nismo ništa tražili od Grada, niti od Sportskog saveza, a sami su nam ponudili. Šta nama znači 500 KM od Sportskog saveza, to su tri paketa loptica, ili 1.000 KM od Gradske uprave. Značilo bi da su cijene od prošle godine. Nas zanima kako izaci iz problema gdje smo mi prošle godine u jeku sezone uplaćivali oko 1.800 KM JU, a sad bi to po novim cijenama trebalo biti oko 4.000 KM. Ne možemo održati ni jednu manifestaciju bez potpisanog ugovora, sve je jasno. Kad dobijemo ugovor manifestacija će biti. Na kraju krajeva, naše predsjedništvo donosi odluke u ovim trenucima, ja izvršavam. Tu je 12 ljudi koji su pamemetniji od jednog, kaže Islamović.

Iako jasna veza između visine cijena za korištenje teniskih terena za trenažni proces škole tenisa, korištenja ugostiteljskog objekta i same manifestacije formalno ne postoji, sve je kulminiralo otkazivanjem „Tenis festa“ 2017.

– Nama je stvarno žao što se ovo ovako odvija. Bili smo u kontaktu sa klubom, ali su do sada odgovarali da očekuju predsjednika kako bi se završila ova priča. Nije nam baš jasan taj njihov stav, odnosno veza između ugovora za trenažni proces kluba i održavanja same manifestacije. Znamo da je u Budžetu grada Bihaća definisan poseban kod za sportske manifestacije iz kojih se sufinaciraju iste, te da je i za „Tenis fest“ 2017. predviđen iznos sa kojim se mogu pokriti troškovi za tri dana korištenja teniskih terena na Stensu tokom manifestacije, navodi Lipović.

Kako će se stvari u ovom slučaju dalje odvijati, ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju, nadamo se da će akteri pronaći zajednički jezik na dobrobit svih.

NAJAVA: Pratite sutra BISCANI.NET portal, donosimo video prilog o ovoj priči