Subota, 26.11. ,u 18:30h, staro mjesto, napisao je u svome javnom obraćanju otac stradalog Azura, Saud Terzić.

Na 18. sjednici Gradskog vijeća Cazin, od 10.11.2022. godine vijećnici su jednoglasno donijeli odluku da zahtjevaju od svih relevantnih istražnih i pravosudnih organa da se poduzmu sve raspoložive , zakonom propisane mjere, da bi se u što kraćem roku otkrili počinioci i okolnosti vezane za slučaj „Azur Terzić“.

E pa, baš na osnovu ove odluke, a i logične i moralne obaveze izabranih vijećnika, da budu na raspolaganju građanima koji su ih birali, da im budu podrška u svim situacijama od značaja za zajednicu upućujem slijedeći poziv:

Ja, Saud Terzić, otac nastradalog Azura, pozivam vas, svih 30 vijećnika Gradskog vijeća na čelu s predsjedavajućim Rifatom Hozanovićem, da nam se u subotu , 26.11.2022. godine pridružite na mirnom okupljanju pred objektom City centra u Cazinu.

Da se pridružite i date podršku nama kao Azurovoj porodici i građanima koji će se okupiti s istim ciljem koji ste vi naglasili u vašoj odluci, traženju da se slučaj rasvijetli i da se počinioci otkriju, uhapse i sude!

Ništa više ni manje!

Ukratko, pridružite nam se u traženju pravde za Azura ali i zahtjevu za životom u bezbjednom okruženju!

To vam je i dužnost i obaveza!

Ovo je najmanje šta sad gradski vijećnici moraju uraditi da pokažu trunku ozbiljnosti i stanu iza svojih odluka.

“Jedan i jedan su dva?

Gradonačelnik Cazina podržava opravdane zahtjeve vezano za slučaj Azur i traži da institucije rade svoj posao.

Grad Cazin sa svojim organima je institucija na čelu sa njim. Ta institucija je nadležna za izdavanje dozvola za rad koju City Centar nema. Grad Cazin ima vlastitu inspekciju koja može izdati rješenje o zabrani rada dijela objekta City centra koji nema odgovarajuće dozvole.

Šta se čeka, da još neko nastrada?

Mustafa Ružnić, Premijer kantona takođe podržava istovjetne zahtjeve kao i Ogrešević, te traži da institucije rade svoj posao.

Vlada USK-a je institucija i on je na njenom čelu.

Vlada je direktno nadređena Kantonalnoj inspekciji i može joj izdati nalog da izvrši inspekcijski nadzor u City centru i poduzme na zakonu zasnovane mjere.

Zašto to Mustafa, odnosno Vlada ne naloži inspekciji?

Očekujemo da prestanete liti krokodilske suze nad Azurovom sudbinom i poduzmete konkretne mjere iz svoje nadležnosti.

Vaša priča o tužilaštvu je bacanje prašine u oči…”- napisao je jedan od učesnika grupe Svi smo mi Azur.

“Da sam ja AD, vlasnica City centra, ja bih objeručke potpisala zaključak Gradskog vijeća Cazin o slučaju Azur Terzić. Zašto?

Upravo zbog toga što zaključak navodi vodu na njen mlin i on zasita liči kao da ga je ona lično pisala, a vjerovatnoća da ga je ona naručila upravo ovakvog kakav jeste je ogromna.

Gradsko vijeće traži reakciju relavantnih istražnih i pravosudnih organa, a ne traži ništa od gradske i kantonalne vlasti odnosno inspekcije i porezne uprave. Još jednom su gradski vijećnici prevedeni žedni preko vode…”- komentarisala je druga učesnika grupe.

Ovo su jasni pozivi i pokazatelji da je javnost Cazina prozrela namjere gradskih i kantonalnih vlasti da verbalno budu uz ovaj slučaj, a s druge strane, iako imaju sve nadležnosti i obavezu da djeluju, ništa ne čine da sa nivoa Grada u USK na čijem čelu su njihovi kadrovi institucionalno rješavaju ovaj slučaj.

(cazin.net)