U bihaćkoj Kantonalnoj bolnici „Irfan Ljubijankić“ u četvrtak rođena je mrtva beba, koja je preminula usljed gubitka kisika u majčinoj utrobi.

Kako je  potvrdio otac bebe Vahid Muhić iz Gornje Koprivne kod Cazina, termin za porođaj njegove supruge određen je za 17. maj.

„Ženu sam tada odveo u bolnicu ‘Irfan ljubljankić’, a oni su rekli da još uvijek nije za porođaj i vratili je kući. Nakon sedam dana, ljekar koji je vodio brigu o trudnoći ponovo je uputio u Bihać, gdje su je sada primili, a tu je ostala do smrti bebe“, kazao je Muhić.

Prema njegovim riječima, doktori su odlagali porođaj sve do 4. juna, kada je beba rođena mrtva.

„Dan prije nego će dijete umrijeti, žena je molila doktore da je porode jer je dijete bilo nemirno, maltene kao da samo želi izaći, ali, doktori su joj govorili ‘nije to ništa’“, rekao je Muhić.

Supruga ga je nazvala ujutro rekavši da beba nije dobro i da mora ići na porođaj, koji je bio završen već za 20 minuta.

„Prema otpusnom pismu od pedijatra, dijete je izgubilo kisik iz razloga što je već postalo neovisno o majci i počelo je uzimati plodovu vodicu“, kazao je kroz suze otac djeteta.

Prema željama roditelja, obdukcija nad tijelom bebe nije urađena.

„U bolnici niko ništa nije poduzeo da se to dijete rodi. Termin je bio 17. maja, a oni su to odlagali za još 20 dana. Kazali su da čekaju da se žena otvori“, rekao je Muhić.

Krivi doktore

„Doktori nisu bili zainteresovani jer svi imaju privatne ordinacije, a moja žena nije išla kod njih, već kod doktora Rošića u Cazinu. Žene koje u tu bolnicu dolaze ‘sa strane’ čekaju prirodni porođaj“, kazao je Muhić.

Navodi da je doktor koji je vodio brigu o trudnoći od prvih dana stoji iza svog stručnog mišljenja da je dijete ranije bilo zdravo.

„Tražit ću da neko odgovara za ovo jer želim da znam zašto je to dijete moralo biti ubijeno. U ponedjeljak ću podići papire. Rekao sam im, znam da ćete se braniti, ali na nepošten način.

Direktor bolnice nema informacije

Kontaktirali smo direktora bolnice “Irfan Ljubijankić” Smaila Derviševića koji nam je kazao da ima slobodan dan, te nema nikakvu informaciju u vezi ovog slučaja.

Podsjetimo, tragedija se dogodila u četvrtak.

//usn.ba