Sanski Most, nekad primjer uspješnog povratka, danas je grad kojeg Sanjani rado mijenjaju adresom u zapadnoevropskim zemljama. Premda lokalne vlasti čine sve da zaustave negativan trend odlaska, na ovaj korak odlučuje se sve više Sanjana.Odlaze čak i oni sa dobrim primanjima, vodeći pritom cijele porodice. Načelnik općine Faris Hasanbegović smatra da situacija u Sanskom Mostu nije ništa bolja niti gora od ostalih. Priznaje, međutim, da broj njegovih stanovnika od postratnog vremena do danas opada.

Najviše odlazaka bilježi se u prigradskim sanskim mjestima poput Zdene, Starog Majdana, Husimovca, Tomine, Donjeg Kamengrada i drugih. U ovo su se, izlaskom na teren sredinom 2013-te , uvjerili iz Unije za održivi povratak i integracije BiH.

U namjeri da evidentiraju povratak, suočili su se sa pojavom masovnog odlaska. Bilježeći podatke, došli su do brojke od skoro 90.000 odlazaka iz BiH u poslednje tri godine. Doda li se tome period od 92-ge godine do danas, dolazi se do cifre od 2 miliona bh. državljana koji žive izvan BiH.

Masovno migriranje iz BiH postao je negativan trend koji, nažalost, ide uzlaznom putanjom. Motivisani boljim životom za sebe i svoju djecu, mnogi iznova počinju život van njenih granica. Među takvima najviše je studenata, inžinjera, ljekara, medicinara, pedagoga, zanatlija i profesora. Primjera radi,u zemlji poput Švedske Bosanci i Hercegovci lako dolaze do posla. U to se, u razgovoru sa švedskim ambadsadorom , nedvano uvjerio i prvi čovjek Sanskog Mosta .

Drugim riječima, to je naš stvarni problem. Sve dok se ne pokrene privreda i zapošljavanje, bh. građani svoju će budućnost tražiti negdje drugo.Ostane li ovako, postaćemo zemlja staraca, mada bi možda i oni pod stare dane zamijenili rodnu grudu onom u kojoj su penzije i uvjeti za život dostojni čovjeka .

rtvusk.ba