Pored zavidnih ljepota koje su osnov dolazaka turista u naš grad, brojne turiste je privukao i bogat kalendar ljetnih dešavanja. Bez premca NP “Una” je ono što privlači najveći broj turista ali su tu i brojni drugi sadržaji: manifestacije, izložbe, predstave, koncerti, sportska natjecanja, koji su “doveli” značajan broj posjetilaca.

Nakon gotovo dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa, grad Bihać je u turističkom smislu ponovo oživio. Značajan broj posjetilaca zabilježen je već u protekloj godini a prema trenutnim podacima ova bi godina mogla biti rekordna. Na to upućuju zvanične brojke prijavljenih gostiju. Posjećenost je zasigurno i veća jer znamo da ove “zvanične” brojke ne odražavaju realno stanje na terenu.

To nam je potvrdio i Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park “Una” Bihać, poduzeća koje osim što radi na zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, paralelno radi i na stvaranju uvjeta za razvoj održivog turizma u području nacionalnog parka kroz uređenje posjetilačkih zona: Štrbački buk, Kulen-Vakuf i Martinbrod, koje su ujedno i najatraktivnije na ovom zaštićenom području.

Sa skromnih 2.500 posjetilaca u 2011. broj turista u 2022. dostigao cifru od 128.000

– Radimo kontinuirano na promociji NP “Una” i svih njegovih vrijednosti, turističkoj ponudi ne samo NP već i cjelokupnog područja, kako grada Bihaća tako i Unsko-sanskog kantona. Prisutni smo na najznačajanijim sajmovima u Bosni i Herecgovini i regionu ali i nekim eminentnim tržištima u Evropi. Konstantno smo u komunikaciji sa partnerima, turističkim operaterima, agencijama i na taj način promoviramo naše potencijale. Kroz period od 12 godina, tj. od početka rada JP NP “Una” Bihać, definitivno se potvrdilo i dokazalo da je NP “Una” postao nezaobilazan faktor kada je privredni razvoj ovog dijela BiH u pitanju. NP “Una” je sada među pet najatraktivnijih bh. turističkih destinacija. Ono što sam govorio 2011. godine, da će za određen vremenski period, NP “Una” postati generator razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine, posebno turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno uslužnog sektora, se i potvrdilo. Tu su mnogobrojni indikatori na terenu. U međuvremenu je došlo do, slobodno mogu reći desetorostrukog povećanja, smještajnih kapaciteta na području NP, grada Bihaća i USK tako da sada imamo preko 500 smještajnih jedinica koje se nude, odnosno prodaju na internet platformama. Turizam na području grada Bihaća, kao grana privrede, bez obzira na statističke pokazatelje koji nisu usklađeni sa realnim stanjem, odnosno ciframa kada je u pitanju turistička djelatnost, turistički promet i turistička potrošnja, slobodno možemo reći da je jedna od najvažnijih grana privrede u ovom dijelu BiH, ističe Mulić.

(usnkrajina.com.ba)