U Bosni i Hercegovini ima oko 3.000 bubrežnih bolesnika koji ovise o dijalizi. Mnogi od njih decenijama odlaze na mukotrpne terapije o kojima im ovisi život. Transplantacija je za većinu nedostižna, pogotovo za one koji su duži period vezani uz aparate.

Šanse da dobije novi bubreg svakim danom sve su manje i za Bišćanku Emiru Sušić, čiji život već šesnaest godina ovisi o dijalizi.

Prvi izbor

Prije šest godina, putem Otvorene mreže, uplatila je 80.000 KM i time sebi osigurala mjesto za kadaveričnu transplantaciju u Francuskoj. Ali, nijednom nije bila birana i nikad nije bila prvi izbor.

– Sve su vrijeme govorili da bi transplantacija trebala biti u roku od tri godine, a kasnije, nakon četvrte i pete godine, kažu, problem su antitijela. Ja svaka dva do tri mjeseca vadim krv na dijaliznom odjelu u Bihaću i šaljem u Francusku. Tražim sve vrijeme da ja vidim taj nalaz antitijela, da vidim šta je problem i šta je doktor iz Francuske rekao, a ne da mi se svih ovih godina usmeno prenosi – kaže Sušić.

Emira već 16 godina na dijalizi

Dok čeka na listama stranih klinika, Emira ne može živjeti bez dijalize. Tri puta sedmično priključena je na aparate za dijalizu a u međuvremenu, zbog iste bolesti počeli su se gasiti i životi njenih najmilijih. Brat joj je umro prije nekoliko dana u 37. godini života, nakon 13 godina provedenih na dijalizi.

– Gledala sam svog oca osamnaest godina kako odlazi na dijalizu i umire, stadij po stadij. Nakon trinaest godina života na dijalizi, nedavno mi je i brat umro na mojim rukama. Ja isto očekujem. Ne mogu očekivati bolje, ništa ne mogu čekati nego isto što i moj otac i brat – kaže Emira.

Rijetka krvna grupa

U Otvorenoj mreži potvrdili su nam su nam da je Emira skoro šest godina na listi za kadaveričnu transplantaciju u Francuskoj, što zapravo znači da se čeka na umrlog donora za transplantaciju.

– Svih šest godina, redovno smo u Francusku slali nalaze krvi Emire Sušić i oni su pokazivali da ima visoko senzibilizirana antitijela, krvnu grupu B i plus s umrlih donora u Francuskoj kojih ima 1.000 otprilike godišnje, samo četiri posto populacije ima tu krvnu grupu. Specifična je i vrlo teška situacija za kadaveričnu transplantaciju. Da je živi donor, ona bi davno dobila bubreg – kaže Almir Ćehajić Batko iz Otvorene mreže.

Narod se pita šta je s parama

– Mene narod i dalje pita je li mi transplantiran bubreg, kada ću to završiti. Narod se pita šta je s parama, možda misle da nisam uplatila pare. Žao mi je što sam skupila novac i da se ništa ne rješava – kaže Sušić.

Pokušaj s najnovijom metodom

Nadu za korak naprijed nakon dugih i neizvjesnih šest godina Emiri je ulio sastanak s predstavnicima Otvorene mreže i ljekara iz Francuske koji je u decembru boravio u BiH.

– Doktor iz Francuske ponudio je najnoviju metodu kojom ćemo pokušati da desenzibiliziramo njena antitijela i tu ćemo, naravno, pokušati i da dobijemo podršku države. Taj program, da se operu njena senzibilizirana antitijela, trajao bi 40 dana. U tome svemu očekujemo i podršku države. U svakom drugom slučaju s trenutnim stanjem antitijela, kada bi bila na transplantaciji, ona bi izgubila život – kazao je Ćehajić.

Emira kaže da joj potrebno dodatnih 20.000 eura za taj program.

(avaz.ba)