Posljednji mjesec u godini već je otvorio svoja vrata i vrlo skoro očekuje nas doček nove, 2018. godine, u najluđoj noći koja širom svijeta donese veliku zabavu i radost.

Baš kao i u ostatku svijeta, radost novogodišnje noći dijelit će i građani Bosne i Hercegovine, ali i turisti koji u velikom broju stižu u našu državu, ovoga puta, čini se, u nikad bogatijoj novogodišnjoj ponudi u cijeloj državi. Veliki gradovi poput Sarajeva, Banje Luke, Bihaća, Mostara, Tuzle i Zenice ponudit će sjajnu zabavu već od početka decembra, a novogodišnja noć bit će kruna sadržaja koje bh. gradovi nude ove zime.

Sarajevo uz Zdravka Čolića sprema spektakl godine

Kako je i ranije najavljeno, najveći spektakl ponudit će glavni grad BiH, u kojem će novogodišnja proslava trajati tri dana, kada će građani i turisti imati priliku uživati u tri koncerta i mnoštvu zabavnih sadržaja na ulicama Sarajeva.

“Kulturološka pomjeranja u gradu Sarajevu moraju biti evidentna i mi ćemo se potruditi da to što bolje organiziramo. Ove godine ćemo imati proslavu od tri dana i nadamo se da će ovo biti najbolji doček koji je Sarajevo ikada imalo. Želimo da svi uživaju u našem gradu, koji zaista jeste centar regiona”, kazao je u najavi novogodišnje proslave gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Nakon prošlogodišnjeg spektakla i dočeka uz koncert Dine Merlina, ove godine ispred sarajevske Vječne vatre građane će u Novu godinu uvesti legandardni Zdravko Čolić svojim koncertom, dok će zabava potrajati i drugu noć, kada će za reprizu novogodišnje noći nastupiti bend Crvena jabuka.

Banja Luka: Trodnevno slavlje uz mnoštvo koncerata

Za istinskim spektaklom u Sarajevu ne zaostaju ni drugi gradovi, koji su ove godine pripremili bogatu zimsku sezonu, a posebno je zanimljiva Banja Luka, koja će nekoliko sedmica prije nove godine otvoriti zabavne i kulturne sadržaje za građane i turiste.

“Banja Luka se ove godine zaista želi priključiti velikim regionalnim centrima u proslavi Nove godine, odnosno u organiziranju zimske turističke sezone. Želimo obogatiti ponudu i ove godine pored nekih tradicionalnih manifestacija, bit će održana promocija grada pod posebnom kampanjom Zimska čarolija, to je manistacija koja će krenuti od 10. decembra. U Banjoj Luci će biti održana tri velika koncerta, a planirano je i održavanje tradicionalnog Zimzograda”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Gradske uprave Grada Banje Luke.

Oni koji odluče posjetiti Banja Luku tokom novogodišnjih praznika, već 30. decembra moći će uživati u koncertu Sergeja Ćetkovića, dok će tokom novogodišnje noći nastupati Lexington band, Nikola Rokvić i Lukijan Ivanović. No, to nije sve jer i u noći 1. januara posjetioce očekuje istinska zabava uz nastupe Dženana Lončarevića i Tonyja Cetinskog.

“I ove godine bit će organiziran tradicionalni Zimzograd, a svi posjetići će moći uživati u zabavnom parku, klizalištu i brojnim drugim popratnim sadržajima. Sve to organiziramo kako bismo velikom broju gostiju napravili divnu atmosferu i privukli ih da dođu u Banju Luku. Održali smo i regionalnu promociju gdje prikazujemo šta sve to Banja Luka nudi i nadamo se velikoj posjeti”, zaključili su iz Gradske uprave Grada Banja Luka.

Bihać: Deset dana svirke i Nova godina sa Nerminom Puškarom

Sličan program najavljen je i u Bihaću, gdje će deset noći prije 31. decembra biti otvoren cjelokupan program, tokom kojeg će građani moći da se pripreme za proslavu u gradu na Uni.

“Grad Bihać ove godine ponudit će mnoštvo sadržaja građanima i turistima, koji odluče s nama dočekati Novu godinu. Ovogodišnji generalni sponozor manifestacije je bihaćka mljekara Meggle i Sarajvo osiguranje, a manifestacija će se održavati na centralnom bihaćkom trgu. Tokom posljednjih deset dana 2017. godine ponudit ćemo 10 noći svirke lokalnih bendova, te raznovrsne sadržaje, kao što su predstave, klizalište, zabavni sadržaji za djecu, a naravno u novogodišnjoj noći očekuje nas spektakl i zabava za sve uz neponovljivog kantautora Nermina Puškara i njegov bend”, kazano iz Gradske uprave Grada Bihaća.

Grupa Miligram će zabavljati građane tokom novogodišnje noći u Zenici

Još jedna, u regiji izuzetno popularna grupa nastupit će tokom novogodišnje noći u BiH, a riječ je o grupi Miligram, koja će građane i posjetioce Zenice uvesti u Novu godinu.

“Grupa Miligram pod izuzetno povoljnim uvjetima je pristala doći u Zenicu i zabavljati građane tokom novogodišnje noći, a učestvovat će u nekim humanitarnim aktivnostima. Kompletan novogodišnji program krenut će već od 12 sati i tokom cijelog dana će nastupati lokalni bendovi, plesne grupe, kao i djeca iz zeničkih vrtića. Dakle, već drugu godinu zaredom, nakon druge pauze, Grad Zenica priređuje veliku proslavu za građane. Ovog putaočekujemo i postavljanje ledene plohe u centru grada, gdje će i cijeli program biti proveden, a povrh svega očekujemo dolazak više od 20.000 posjetilaca iz BiH i regije, koji će se Novu godinu dočekati u našem gradu”, istaknuli su iz Gradske uprave Grada Zenica.

Pojasnili su i kako ovogodišnji program organiziraju u saradnji s RTV Zenica, te je najavljen i prijenos uživo cjelokupnog novogodišnjeg spektakla za one koji žele iz toplog doma uživati u koncertu.

Zoster i Mostar Sevdah Reunion rodni Mostar uvode u Novu godinu

Najzad, svi oni koji vole posjetiti nešto toplije krajeve tokom novogodišnje proslave u gradu na Neretvi moći će doživjeti sjajna iskustva i zabavu u najluđoj noći, jer i Mostar, prvi put nakon 10 godina, organizira javni doček Nove godine.

“Prema idejama Foruma mostarskih kreativaca okupili smo mostarsku ekipu i sigurna sam da će ovo biti jedna lijepa mostarska priča. Program će početi 30. decembra sa zabavom i mladim bendovima koji će nastupati do kasno u noć. Posljednjeg dana u 2017. godini od 12 do 14 sati bit će proslavljena dječija Nova godina, dok će od 20 sati tog dana početi najljepša novogodišnja zabava uz Mostar Rock Shool blues band, zatim slavnu mostarsku grupu Zoster, te najzad Mostar Sevdah Reunion, koji slovi za jednu od najpoznatijih bh. grupa. Nadamo se da ćemo napraviti jedno uporište i mjesto na koje će svako moći doći i lijepi se osjećati”, kazala je Sanela Ćorić, zaposlenica Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.

Sigurno je da građane, ali i turiste koji odluče novogodišnje praznike provesti u Bosni i Hercegovini očekuje sjajna zabava koju nude svi gradovi, te bi BiH ove godine mogla postati turistički centar cijele regije, kada je riječ o dočeku nove, 2018. godine.