U organizaciji Savjeta Mjesne zajednice Vrsta i podršku Gradske uprave Bihaća i Vlade USK-a sinoć je u istoimenoj bihaćkoj mjesnoj zajednici održana manifestacija posvećena herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata. I ove godine upriličena je posjeta šehidskom turbetu heroja Adila Bešića, spomen obilježju Esnafa Rekića i spomen sobi, a prigodnim obraćanjima o značaju obilježavanja datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata govorili su ispred gradske uprave Bihaća Ermin Zulić, v.d. gradonačelnika po ovlaštenju i Salih Dedić, ministar financija ispred Vlade USK-a.

Ističući da Vlada USK-a čini i činiti će sve da opšte stanje boračkih populacija u našem društvu popravlja, Salih Dedić, ministar financija u Vladi USK-a, kazao je u svom obraćanju da će kantonalne vlasti učiniti sve da se značajni datumi i mjesta koji obilježavaju našu bližu historiju i časnu borbu naših boraca dostojanstveno i časno obilježavaju.

„ Ovaj datum nije samo obilježavanje Dana MZ Vrsta, on je datum kojim se prisjećamo heroja i svih onih koji nisu sa nama a dali su svoje živote da mi danas imamo slobodnu državu BiH. Zato je naša obaveza  obilježavanje značajnih datuma i gradska uprava Bihaća tu nema dileme i podržavati će ovakve manifestacije, ali i projekte kojima se grade šehidska spomen obilježja kao trajni simboli sjećanja na herojsku borbu Armije R BiH u odbrani Bihaća i države BiH „- kazao je Ermin Zulić, v.d. gradonačelnika po ovlaštenju.

U MZ Vrsta svoje živote za odbranu BiH položilo je 55 boraca, od kojih su 4 zlatna Ijiljana, dok je četrdeset i jedan borac ratni vojni invalid. Svim mještanima i onima koji su pomogli organiziranje druge po redu manifestacije Dana MZ Vrsta, zahvalio se predsjednik Savjeta MZ Azim Imširević, predsjednik Savjeta MZ Vrsta, uručivši tom prilikom prigodne zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pomogle obilježvanju Dana MZ Vrsta.