– Uz podršku UNDP-a Grad Bihać je proteklih godina izvršio utopljavanje nekoliko objekata i time potvrdio kako želi smanjiti uticaj stakleničkih plinova na okolinu i doprinijeti sigurnijem okruženju i zdravijoj životnoj sredini.

Razvojni program Ujedinjenih naroda – UNDP na području Grada Bihaća realizira projekt „Dekarbonizacija rezidencijalnog sektora u Bosni i Hercegovini“ čiji je cilj identifikovati interventne i najefikasnije pakete i modalitete financiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru čime se stvara potencijal za značajne investicije iz domaćih i međunarodnih izvora.

Kako bi izradili Studiju energetske efikasnosti stambenog fonda u gradu Bihaću, zaposlenici poduzeća „Zagrebinspekt“ iz Mostara će narednih dana obići bihaćke mjesne zajednice i u njima popisati oko 380 stambenih objekata s njihovim građevinskim karakteristikama i količinom potrošnje energije.

Buduća Studija energetske efikasnosti stambenog fonda u gradu Bihaću omogućit će Gradskoj upravi da može aplicirati na UNDP fondove prekogranične saradnje. Grad Bihać je u proteklih desetak godina s UNDP-om obavio utopljavenje zgrade Kulturnog centra i još nekoliko objekata i time potvrdio kako želi smanjiti uticaj stakleničkih plinova na okolinu i doprinijeti sigurnijem okruženju i zdravijoj životnoj sredini.

(rtvusk.ba)