Malo je poslodavaca u Bosni i Hercegovini, a naročito iz realnog sektora koji su ispoštovali preporuku Vlade Federacije i svojim radnicima isplatili oko hiljadu maraka pomoći. Međutim, u mjestu Turija kod Bihaća posluje firma čiji su vlasnici isplatili preporučeni iznos za sve radnike. Ovim činom pokazali su da cijene predanost radnika poslu i upravo to je razlog zbog kojeg ova firma uspješno posluje više od 20 godina, piše federalna.ba.

Firma je specijalizirana za proizvodnju svih vrsta zastora i ima 34 uposlenika. Vlasnik Muhamed Selimović smatra da pored redovnih plata, dobrih uslova i nagrada za rad – radnike treba zadržati prije svega ljudskim odnosom.

“To nije ni prvi, a nadam se niti zadnji put da ćemo nešto takvo napraviti. Čovjek sam koji, prije svega, nastoji gledati radnika kao čovjeka koji je došao da zaradi za sebe i svoju porodicu. Imali smo takvih primjera i prije gdje smo radniku kupili automobil, častimo ih i za bajrame, Novu godinu”, navodi vlasnik firme SMM Muhamed Selimović.

Uz sve uvjete koje pruža – uposlenici, naročito oni mlađi i ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Pored ostalog, ova firma je i pokazatelj kako inkluziju primijeniti u praksi. Uposlenik Hari, iako ima potpuno oštećenje sluha, ovdje radi više od pet godina, a između njega i ostalih ne postoji razlika.

“Uvjeti su ekstra, tu smo svi ekipa, dobro se slažemo”, kaže uposlenik Dženan Rekić.

“Ne pomišljam ići vani, super je. Ne radimo vikende, imam godišnji ljeti sedam, zimi 15 dana”, navodi uposlenik Sead Hodžić.

Stariji uposlenici koji su tu od prvog dana kažu – ovaj čin od poslodavca ih uopće ne čudi.

“Nije nas iznenadilo jer to se kod njega često dešava. Malo je direktora i šefova koji mogu biti prema radnicima baš korektni. Bilo bi dobro da ih ima više, narod bi manje bježao, bilo bi više ove omladine što ostaje”, ističe Asmir Mehonić, prvi uposlenik firme.

I prije ovog gesta, upiti za posao su bili gotovo svakodnevni.

“Svi su nas hvalili, mi ne radimo za to da nas hvale. Radimo prvenstveno za sebe i za svoje ljude. Puno je upita, stvarno puno. Nažalost, nemamo toliko mjesta da bismo mogli zapošljavati”, dodaje Selimović.

U vrijeme pandemije ni jedan radnik nije otpušten iz ove firme. Ovo je primjer kako bi se svaki poslodavac trebao odnositi prema svojim uposlenicima, jer da ih je više ovakvih – sigurno bi i stanje u našoj državi bilo bolje.

(Raport.ba)