Zabrinuto zbog nepoznavanja identiteta migranata i njihovog sve češćeg okupljanja oko školskog objekta, Vijeće roditelja održalo je sastanak i donijelo niz zaljučaka po ovom pitanju

Problem migranata na području USK nije samo njihovo kolektivno zbrinjavanje. Mnogo je onih koji utočište traže u privatnom smještaju, a ovdašnji građani, u namjeri brze zarade, vrlo rado im izlaze u susret .

Takav je slučaj sa mnogim bihaćkim mjesnim zajednicama, kao što su Harmani. Zabrinuti zbog nepoznavanja njihovog identiteta i sve češćeg okupljanja oko školskog objekta , Vijeće roditelja OŠ Harmani 1 održalo je sastanak i donijelo niz zaljučaka po ovom pitanju.

Jedan od njih je zahtjev pojačanog policijskog nadzora od početka do kraja trajanja nastave u školi.

– Imamo saznjanja da su na nekoliko lokacija u blizini škole smješteni migranti. Veliki broj migranata je prisutan u krugu škole, ta brojka se kreće i do trideset, a po izjavama pojedinih roditelja migranti slikaju djevojčice i dječake dok imaju nastavu iz tjelesnog. Migranti rade sve ono što, nama kao roditeljima, stvara strah za sigurnost naše djece i što smatramo neispravnim, kazala je ispred Vijeća roditelja OŠ Harmani 1 Aida Zjakić.

Podsjetimo, u Bihaću i drugim gradovima Krajine trenutno se nalazi više od 5.000 migranata koji čekaju i nadaju se da će u jednom trenutku moći preći granicu i domoći se Evropske unije.