Bišćani se pridružili kampanji „Jedna milijarda ustaje – One Billion Rising” protiv nasilja nad ženama

Biscani.net

Globalna kampanja „Jedna milijarda ustaje – One Billion Rising” protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama nastavila se i ove godine na gradskom trgu u Bihaću. I ove godine promociju kampanje organizirala je organizacija „Glas Žene“ uz podršku aktivistica za ženska prava, KUD Krajina i Gradske uprave Bihaća.

Na gradskom trgu u Bihaću plesalo se uz poruke „ Loše sankcije dovode do novog nasilja“, „Udaljite nasilnika iz kuće, a ne nas žrtve“, „Zbog nepovjerenja u institucije šutim i trpim nasilje“ i „ Korpucija u institucijama doprinosi da nasilnici ostaju nekažnjeni“. I ove godine podršku akciji Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazavši da svi građani trebaju podržati svaku akciju i kampanju koja ukazuje na problem nasilja nad ženama.

Kako je istakla Enisa Raković, predsjednica organizacije Glas žene, „One Billion Rising” je inicijativa koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day, predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana.

„Procjenjuje se da jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica u svijetu trpi nasilje.Širom svijeta, milijarda muškarca i žena će plesnom revolucijom skrenuti će pažnju, a dio toga bili su Bišćani koji su se odazvali i skrenuli pažnju na ovaj gorući problem„- kazala je Raković.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...